Poplatky nenajdete jen v bankách. Tučné poplatky po vás vyžadují i stavební spořitelny


07. 06. 2021  08:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Bankovní poplatky sledujeme dlouhodobě. Ročně se v České republice vybere na bankovních poplatcích více než 39 miliard korun. Velmi vysoké poplatky však zaplatíte v případě stavebního spoření, které je podpořené státním příspěvkem. Jedná se o poměrně vysoký zdroj příjmů stavebních spořitelen.

Poplatky nenajdete jen v bankách. Tučné poplatky po vás vyžadují i stavební spořitelny




Několik tisíc korun na poplatcích zaplacených za rok u stavebního spoření je realita, zvláště v prvním roce při uzavření smlouvy. Tyto náklady výrazně snižují výhodnost státní podpory a dalších výhod této formy spoření.

Bankovních poplatků jsou desítky. Stavebka mají dva

Stavební spořitelny uplatňují výrazně méně poplatků co se týká jejich množství. V sazebnících bank nacházíme desítky nejrůznějších poplatků pro nejrůznější příležitosti. U stavebních spořitelen se však defacto jedná pouze o dva. Ale tyto dva poplatky jsou velmi tučné a vysoké. Jedná se o jednorázový poplatek při uzavření smlouvy o stavebním spoření, který uplatňují stavební spořitelny vždy ve výši 1 procenta cílové částky, kterou si klient plánuje spořit.

Tím druhým poplatkem je poplatek za vedení účtu stavebního spoření. Tento poplatek už je u každé ze stavebních spořitelen trošku jiný. Uplatňuje ho však každá ze stavebních spořitelen.

HLASUJTE A POMOZTE ZRUŠIT NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK SPOLU S PARTNEREM AIR BANK!

Air Bank logo

Poplatek za vedení vkladového účtu více jak 300 korun ročně

Poplatek za vedení vkladového účtu má každá stavební spořitelna koncipován trošku jinak. Nejčastěji se pohybuje na úrovni mírně nad 300 korun ročně.

Stavební spořitelna

Výše poplatku za vedení účtu

ČMSS

360,- Kč

Modrá pyramida

300,- Kč ročně, 25,- Kč měsíčně

RSTS

328,- Kč, ročně, 82,- Kč za čtvrt roku

SSČS

325,- kč ročně (u vyšších úročení je vyšší)

Moneta stavební spoř.

324,- Kč ročně, 27,- Kč měsíčně

 

Poplatek při uzavření smlouvy 1 procento z cílové částky

Tento poplatek si spočítáte velice snadno. Podle výše cílové částky, kterou budete chtít v budoucích letech naspořit se určí daný poplatek, který může činit v extrémních případech činit 10 nebo 15 tisíc korun. Nejčastěji se však bude pohybovat v rozmezí 3 až 5 tisíc korun u cílových částech 300 tisíc nebo 500 tisíc korun. Tento poplatek nehradíte před uzavřením smlouvy předem, ale stavební spořitelny si je započítávají na první splátky spoření.

Poplatky za mimořádné požadavky klienta

Takto spořitelny nazývají poplatky, které mohou nebo nemusí klienti využít. Tedy vznikají na základě požadavku klienta na nějakou službu či úkon. Mezi takové poplatky patří poplatek za vypovězení smlouvy o stavebním spoření do 6 let bez souvisejícího meziúvěrového účtu ve výši 0,5 z cílové částky v případě ČMSS, nebo 5 procent z cílové částky za vypovězení smlouvy o stavebním spoření se souvisejícím meziúvěrovým účtem, nebo změna zajištění nebo účastníka úvěrového případu, změna účelu nebo převod úvěru, za které zaplatíte poplatek 2000 korun.

Poplatky stavebních spořitelen mohou jsou povinné. Tedy horší než ty bankovní

Z různých pohledů a zkoumání lze při porovnání poplatků bankovních a poplatků stavebních spořitelen konstatovat, že zmíněné dva poplatky u stavebního spoření jsou nebezpečnější a pro klienta výrazně zatěžující. Prvním důvodem je, že je uplatňují všechny na trhu působící stavební spořitelny a klienti tak nemohou na trhu najít jakoukoliv alternativu, která by jim umožnila poplatky neplatit, nebo je zásadním způsobe snížit. U bankovních klientů totiž mohou klienti díky výběru banky eliminovat zásadním způsobem počet poplatků, které platí a to dokonce až k nule.

Dalším důvodem je, že klienti poplatky u stavebních spořitelen zaplatit prostě musí. Neexistuje alternativa, která by jim umožnila se poplatkům, nebo aspoň jednomu z nich vyhnout, nebo je výrazně snížit.

V neposlední řadě je největším problémem těchto poplatků jejich výše. Pokud budete chtít spořit například milion korun, zaplatíte na vstupním poplatku 10 tisíc korun. Stavební spořitelny mají sice tyto poplatky zastropované, nicméně zmíněných 10 tisíc korun skutečně zaplatíte minimálně u každé z nich.



Poplatky nenajdete jen v bankách. Tučné poplatky po vás vyžadují i stavební spořitelny

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15727819840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více