Poplatky za hudbu by OSA mohla vybírat i za mobilní telefony


25. 08. 2016  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ZAJÍMAVOST: OSA je ochranný svaz autorský, který sdružuje autory a umělce v oblasti hudební produkce. Nově se uvažuje i zpoplatnění mobilních telefonů, které se mohou pro reprodukci hudby využívat. ČTĚTE DÁLE!

Poplatky za hudbu by OSA mohla vybírat i za mobilní telefony




Již nyní se platí poplatky za užívání a reprodukci hudby a písní z televizorů, rádií, nebo třeba počítačů, pokud jsou využívány na veřejných místech, nebo slouží k podnikání. Ochranný svaz autorský také poprvé vybral od svých poplatníků rekordní částku, tedy miliardu korun. Výtěžek z poplatků pak slouží na výplatu odměn samotným autorům a interpretům. Průměrná částka, kterou OSA zaplatila na jednoho umělce, činila loni 31 tisíc korun.

Poplatky se přitom postupně zvyšují. Aktuálně se na příklady zvyšuje poplatek za reprodukovanou hudbu ve veřejných prostorách v městech nad 80 tisíc obyvatel až o polovinu. Důvodem má být současná velmi nízká výše poplatků ve srovnání se zahraničím, která vedla ke stížnostem autorů a motivovala OSA ke zvýšení poplatku.

Ke zvýšení příjmu má nyní vést i zpoplatnění mobilních telefonů, které mohou rovněž složit k reprodukci hudby. Toto opatření by organizaci a jejím členům mohlo v budoucnu přinést miliony korun navíc. Podle úvah vedení OSA by se zpoplatňoval, každý gigabite paměti mobilu a platit by je měli už při dovozu dovozci těchto mobilních telefonů. Informace jsou z rozhovoru s šéfem OSA  Romanem Strejčkem.



Poplatky za hudbu by OSA mohla vybírat i za mobilní telefony

?
Proč jsou v obrázku loga bank, když se jich to vůbec netýká?...
Diskutovat (1)