Poplatky za převod do zahraničí mohou být překvapivě vysoké (Podnikatel.cz)


11. 09. 2008  09:08     Jana Bohutínská     komentáře (1)

Podnikatel, který posílá z účtu peníze na účet vedený v zahraničí a uhradí také poplatky příjemce, může za platbu bance zaplatit několik set. Při vysokých neeurových částkách dokonce několik tisíc korun.





Podnikatel, který posílá z účtu peníze na účet vedený v zahraničí a uhradí také poplatky příjemce, může za platbu bance zaplatit několik set. Při vysokých neeurových částkách dokonce několik tisíc korun.

Pokud podnikatel mimořádně posílá platbu ze svého účtu do zahraničí bez toho, aby si předtím pečlivě prostudoval ceník, může být nepříjemně překvapený výší poplatku, který za to bance zaplatí.

Pozor na to, kdo hradí poplatky za uskutečněný převod

Při zadání převodu z českého účtu na účet v zahraničí (při bezhotovostním zahraničním platebním styku) má majitel účtu možnost vybrat několik typů poplatků (např. dle ceníku Raiffeisenbank „poplatků dle dispozice v zahraniční platbě”):

  • SHA = příkazce hradí poplatky své banky, stejně tak jako své poplatky hradí příjemce, který navíc hradí i případné poplatky zprostředkujících bank
  • BEN = všechny poplatky hradí příjemce (tzn. poplatky banky příkazce, poplatky své banky i případné poplatky zprostředkujících bank)
  • OUR = všechny poplatky hradí příkazce

Příklad převodu z účtu vedeného v české Raiffeisenbank na účet vedený ve slovenské Volksbank:

Za převod 1490 slovenských korun, tj. podle v době převodu aktuálního kurzu 1241,89 Kč, s typem poplatků OUR účtovala banka poplatek 750 Kč. Vzhledem k tomu, že odesílatel platil i poplatky přijímající banky, zahrnuje částka podle vysvětlení úřednice na pobočce 750 korun poplatek 300 Kč pro českou Raiffeisenbank a 450 slovenských korun pro slovenskou Volksbank. V případě, že by příkazce zvolil typ poplatků SHA, zaplatí pouze 300 Kč své bance, zbytek uhradí příjemce. V případě typu poplatků BEN přenese příkazce všechny poplatky na vrub příjemce a sám bude mít převod zdarma.

Jak účtují přeshraniční převody tuzemské banky? (banky jsou seřazené abecedně)

Česká spořitelna

Pokud jde o platbu z účtu u České spořitelny v jakékoli výši ve prospěch účtu klienta Slovenské spořitelny, pak je podle Simony Můčkové z oddělení Firemní komunikace poplatek ve výši 50 Kč. Pokud jde o platbu v jakékoli výši ve prospěch účtu klienta Erste Group, poplatek činí 220 Kč. Při platbě do 50 000 euro (včetně) zaplatí klient 220 Kč. Nad 50 000 euro činí poplatek 1 % z částky, min. 220 Kč, max. 1500 Kč. "Výše tohoto poplatku je nastavena tak, aby pokryla náklady s touto operací spojené. Naše poplatková politika je dlouhodobě transparentní a férová, klienti vědí, za co platí," odpovídá Můčková na otázku, je-li možné objasnit výši těchto poplatků. A zároveň dodává, že výši poplatku neovlivňuje typ účtu, pouze typ platby.

ČSOB

Odchozí platba z účtu u ČSOB do zahraničí v Kč a v cizí měně a do tuzemska v cizí měně stojí na přepážce 1 % z částky, min. 250  Kč a max. 1500 Kč + 250 Kč. Uskutečněná přes ČSOB Linku 24 nebo ČSOB Internet-Banking 24 stojí 1 % z částky, min. 250  Kč a max. 1500 Kč. Odchozí europlatby do max. částky 50 000 euro stojí na přepážce 500 korun, přes ČSOB Linku 24 nebo přes internet 250 Kč. V případě, že odchozí europlatba přesáhne částku 50 000 euro, zaplatí odesílatel na přepážce 1 %, min. 250 Kč a max. 1500 Kč plus 250 Kč, jinak 0,7 %, min. 250 Kč, max. 750 Kč. Speciálně je zpoplatněna odchozí platba do zahraničí v korunách a cizí měně a do tuzemska v cizí měně podle požadavků banky na automatizované zpracování (tzv. STP platba - tou se rozumí elektronicky zadaná platba s uvedením banky příjemce ve formátu BIC a bez jakýchkoliv specifických požadavků na zpracování). Za ní příkazce zaplatí při odeslání přes ČSOB Linku 24 nebo přes internet 0,7 %, min. 250 Kč, max. 750 Kč.

"V ČSOB není zahraniční platební styk vázán k jednotlivým typům účtů. Klient může zvolit výhodnější služby v podobě ČSOB InternetBanking 24 nebo ČSOB Linka 24," odpovídá Ivana Šaršová z oddělení Externí komunikace na otázku, jestli v ČSOB existuje účet, v jehož rámci by byly přeshraniční platby výhodnější.

GE Money Bank

Pokud se jedná o europlatbu (platba do zemí EU, EHP v měně euro do výše 50 000 euro, s uvedeným platným BIC banky příjemce a číslem účtu příjemce ve formátu IBAN, typ poplatku SHA), která je zadaná elektronicky, potom GE Money Bank (GEMB) podle Markéty Dvořáčkové, tisková mluvčí GEMB, účtuje zvýhodněný poplatek ve výši 220 Kč za platbu. "Pokud je Europlatba zadaná na obchodním místě banky, potom GEMB účtuje poplatek ve výši 0,9 % z objemu platby, minimálně 220 Kč, maximálně 1500 Kč. V případě, že platba nesplňuje podmínky Europlatby, potom GEMB účtuje poplatek ve výši 1 % z objemu platby, minimálně 220 Kč, maximálně 1500 Kč," objasňuje pro server Podnikatel.cz Dvořáčková. Výše poplatků podle ní odráží náklady GEMB na zpracování těchto plateb. A dodává, že výše poplatků za platby do zahraničí je ze všech účtů GEMB jednotná. Upozorňuje však zároveň, že pro klienty, kteří obchodují často se zahraničím, je možné připravit individuální řešení.

Komerční banka

V Komerční bance zaplatí klient za europlatbu 195 korun, jinak 0,9 %, min. 250 a max. 1500 Kč. "95 % transakcí je do limitu 50 000 euro, lze tedy říci, že drtivá většina převodů je v této cenové skupině. Z hlediska těchto cen je KB jednou z významných českých bank, která se aktivně připravuje na přijetí eura v ČR," tvrdí ZUZANA ČEPELKOVÁ zodpovědná za externí komunikaci banky. Ceny podle ní odrážejí náklady na zpracování a zprocesování transakce a zároveň reflektují cenovou hladinu země mimo Evropskou měnovou unii. "Do cen se promítají i náklady spojené s vývojem systémů, které jsou požadovány směrnicemi Evropské komise," objasňuje Čepelková. Bezhotovostní převody v jiných měnách zahrnují podle Čepelkové náklady na zprocesování a reflektují cenovou hladinu konkurence v Česku. "Při převodech z/na Slovensko a v případě převodů přes dceřinou společnost na Slovensku - KB Bratislava a.s. nabízíme zvýhodněné ceny," dodává pro server Podnikatel.cz.

mBank

"mBank zatím klasický zahraniční platební styk (převod z účtu na účet) nenabízí," informuje server Podnikatel.cz Pavla Renčínová, tisková mluvčí banky.

Poštovní spořitelna

Odchozí platba do zahraničí v Kč a v cizí měně a do tuzemska v cizí měně (zadaná elektronicky) stojí podle Denisy Salátkové z oddělení externí komunikace Poštovní spořitelny, 1 %, min. 250, max. 1500 Kč. Odchozí europlatba do max. částky 50 000 euro zadaná elektronicky 250 Kč a nad částku 50 000 euro zadaná elektronicky 0,7 %, min. 250 a max. 750 Kč. "Odchozí platba do zahraničí v Kč a cizí měně a do tuzemska v cizí měně dle požadavků banky na automatizované zpracování (tzv. STP platba) pak stojí 0,7 %, min. 250, max. 750 korun," dodává Salátková. STP platbou se přitom rozumí elektronicky zadaná platba s uvedením banky příjemce ve formátu BIC a bez jakýchkoliv specifických požadavků na zpracování.  

Raiffeisenbank

Ceník pro soukromé osoby: Odeslaná platba se typem poplatku OUR, SHA = 1 % z částky, min. 300 Kč, max. 1500 Kč; poplatek za odeslanou Europlatbu je zvýhodněný na 220 Kč za položku. V rámci účtů pro podnikatele - fyzické osoby a firmy se jedná u Europlatby o stejnou částku, u platby v korunách nebo jiné měně u poplatků typu OUR a SHA o 1 %, min. 500 Kč a max. 1500 Kč.

Zvýhodněná je u Raiffesisenbank slovenská Tatrabanka, za převod na její účet platí klient pouze 50 korun za položku. Ale pouze v případě, že má například Zlaté konto. Naopak například na eKonto se toto zvýhodnění nevztahuje.

UniCredit Bank

Standardní zahraniční platba stojí podle tiskového mluvčiho UniCredit Bank Tomáše Pavlíka 0,9 %, min. 250 Kč, max. 1500 Kč. Europlatba (každá platba do/ze země EU nebo EHP do částky 50 000 eur) pak 250 Kč. Poplatky jsou přitom shodné pro občany, podnikatele i firmy. Nejvhodnějším způsobem pro zahraniční platby je tedy dle Pavlíka europlatba, kterou mohou využít fyzické osoby, fyzické osoby - podnikatelé a právnické osoby.

Volksbank CZ

U Volksbank CZ zaplatí příkazce za platbu do zahraničí 1 % z částky, min. 300 a max. 1700 Kč. Platba v rámci banky a platba v korunách z devizového účtu na účet u jiné tuzemské banky ho vyjde na 0,5 %, min. 50, max. 300 Kč. V případně Volksbank-platby zaplatí 200 korun. Volksbank-platba je došlá i vyšlá platba v eurech z/do následujících bank: Österreichische Volksbanken AG a všech rakouských Volksbank, Investkreditbank Wien, Volksbank d.d. (Chorvatsko), Volksbank BH d.d. (Bosna a Hercegovina), Volksbank Romania (Rumunsko), Volksbank a.d. (Srbsko), Volksbank Malta Lt. (Malta), Volksbank Slovensko, Magyarorszagi Volksbank Rt. (Maďarsko), Volksbank - Ljudska Banka d.d. (Slovinsko); dále došlá i vyšlá platba v CZK a SKK z/do Volksbank Slovensko; v neposlední řadě došlá platba v EUR, CZK z Banca Popolare di Vicenza a z Banca Popolare dell Emilia Romagna. "Výše poplatků je stanovena tak, aby reflektovala skutečné náklady, které bance v souvislosti s poskytováním příslušných služeb vznikají," informuje server Podnikatel.cz Petr Žibřid, ředitel Marketing & Communication Volksbank CZ. Poplatky za tyto transakce jsou u všech typů účtů a kont stejné.

Celý článek najdete na: 

http://www.podnikatel.cz/clanky/poplatky-do-zahranici-mohou-byt-vysoke/



Poplatky za převod do zahraničí mohou být překvapivě vysoké (Podnikatel.cz)

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15731653088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více