Poradna BP:
Exekuce na vašeho manžela vám může zkomplikovat získání hypotéky


16. 02. 2015  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje našeho odborníka, zda v případě, kdy v minulosti měl exekuci za nesplácenou hypotéku, může mít vliv na možnost získání hypotéky jeho manželky. 

Poradna BP: Exekuce na vašeho manžela vám může zkomplikovat získání hypotéky




Dle našeho poradce tato skutečnost může mít na získání hypotéky skutečně vliv. Manželé, kteří mají neomezené společné jmění manželů žádají o hypotéku společně. Negativní historie jednoho z nich tak může mít velmi neblahý vliv i na možnost zíkání hypotéky pouze druhým z manželů. 

Rozhodně by se však měla manželka o získání hypotéky pokusit. Roli zde totiž nehrají jen nedobrá historie manžela, ale i jiné skutečnosti, například výše vlastních prostředků, vysoký příjem, cena nemovitosti apod. V celém kontextu pak ani nepříznivá historie manžela, nemusí mít rozhodující roli.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám následující dotaz. Měl jsem na sebe (za svobodna) hypotéku, kterou jsem nesplácel - exekuce v roce 2013 - prodejem bytu jsem zaplatil bance exekuci. Nyní by si moje manželka chtěla vzít ,,pro sebe,, hypotéku na byt. Nebude jí v tom bránit moje finanční historie? Případně jakým způsobem by se ona k hypotéce dostala, aby si mohla pořídit bydlení a začít ,,normálně,, fungovat? Nikdy žádné dluhy, ani půjčky neměla. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď poradce:

Dobrý den,

banky v úvěrových registrech zpravidla kontrolují 4-5 letou finanční historii žadatele o hypotéku. Záznam o tzv. zesplatněné hypotéce a vykonané exekuci v roce 2013 Vám může výrazně zkomplikovat čerpání hypotéky nové a to i navzdory tomu, že jste v uplynulém roce svůj problém řešil jako svobodný. Manželé v rámci SJM vždycky o hypotéku žádají společně a banky samozřejmě posuzují finanční a platební historii obou žadatelů.

Neznamená to ale automatickou diskvalifikaci z jakékoliv hypotéky - banka pečlivě posoudí obchodní parametry požadovaného úvěru, tedy jaký objem vlasních zdrojů do financování vložíte (a tedy jaké % hodnoty nemovitosti chcete čerpat), o jakou nemovitost se jedná, kde se nachází a v jakém je stavebním stavu. Rozhodující bude také věrohodné prokázání dostatečných příjmů obou žadatelů a pozitivní úvěrová historie manželky. Tyto všechny vstupy nakonec rozhodnou, jak se banka (nebo více bank) k vaší žádosti postaví. Zkusit je to určitě zapotřebí.

V případě dotazů nebo návrhu dalších možných kroků se můžete obrátit i na některého z našich finančních expertů.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

 

GEEN_vstricna



Poradna BP: Exekuce na vašeho manžela vám může zkomplikovat získání hypotéky

manžel povinné dostal exekuci na účet
Dobrý den, chtěl bych radu, když jsem manžel povinné a exekutor mi zablokoval účet, ale já potřebuji...
Diskutovat (1)