Poradna BP:
Nová půjčka. U staré nebo nové banky?


01. 09. 2014  00:55     TZ     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - FINANČNÍ PORADNA: Čtenář a zároveň klient banky bude předčasně splácet hypotéku. Jeho dotaz zní, zda si má novou hypotéku sjednat u stejné či jiné banky. Co je pro něj v jeho pozici výhodnější.

Poradna BP: Nová půjčka. U staré nebo nové banky?




Za předčasné splacení, cca dva roky před koncem fixace má čtenář zaplatit v podstatě smluvní pokutu ve výši 130 000 korun. Čtenář je tak na svou banku naštvaný a zvažuje, zda si má vzít novou, ale související hypotéku, kterou bude financovat nové bydlení u své původní či naopak u nové banky. Jednání jeho původní banky se mu sice nelíbí, protože považuje sankci za přemrštěnou a nemravnou, ale zase nechce udělat chybu, která by ho stála ještě více peněz. I dotaz tohot čtenáře svědčí o tom, že je velmi těžké pro klienty bank získat skutečně pravdivé a relevantní informace, které by jim pomohly se správně rozhodnout.

Dotaz čtenáře:

Vážení, budu splácet předčasně hypotéku, protože prodávám původní byt a budu se stěhovat do nového v úplně jiném místě, kam se stěhuji kvůli práci. Je to tedy v zásadě rozhodnutí, které jsem sám nemohl moc ovlivnit, protože práci potřebuji, abych mohl splácet hypotéku, a abych mohl mít nadále práci, musel jsem se přestěhovat do úplně jiného, vzdáleného místa. Požádal jsem tedy svou banku o vyčíslení s tím, že hypotéku okamžitě doplatím. Počítal jsem sice s nějakou penalizací, ale s takovou pálkou jsem nepočítal ani v nejhorších snech. Banka mi naúčtovala 130 000 Kč a to jen za to, že chci splatit hypotéku dřív. Rozuměl bych penalizaci, kdybych pořádně nesplácel, nebo byl jiný problém, ale dostat pokutu za to, že chci bance splatit svůj dluh a jetě v takové výši je nehoráznost.

Na nové bydlení si musím vzít novou hypotéku. Počítal jsem s tím, že si jí vezmu u své banky, ale po takové prasárně skutečně váhám a nejraději bych přešel ke konkurenci, tedy k nějaké slušnější bance, která nezneužije nedobré životní situace klienta, či prostě nutnosti. Nechci však udělat chybu, která by měl stála ještě víc peněz, navíc ani nevím jaký postup je prostě nejlepší zvolit. Proto se obracím na vás a očekávám vaši vzácnou a cennou radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s Vaší otázkou se dostáváme do trochu paradoxní situace. Jako Váš poradce a zastánce férového prostředí a vztahu mezi klientem a bankou bych Vám doporučil, aby jste se obrátil na jinou banku, která má výrazně nižší sankce za předčasné splacení a třeba i lidštější a férovější přístup ke klientům. Na druhé straně však chci hájit Vaše práva a poradit Vám pro Vás nejvýhodnější a nejpragmatičtější řešení, které Vás také co nejméně poškodí. V takovém případě se musíme odklonit od idálů a zvolit prostě realistické řešení.

I z výše uvedené důvodu s vědomím klasického postupu bank Vám musím poradit, aby jste o nové hypotéce jednal s Vaší původní bankou. A řeknu Vám proč. Úkončením hypotéky chápe banka tento postup jako ukončení spolupráce z nějž se snaží vytěžit co nejvíce, a případně odradit klienta od tohoto kroku. Pro banku postup klienta znamená zásah do jejího plánu a snížení zisku z této konkrétní transakce. Proto si banka toto kompenzuje právě pokutou, která v zásadě, více či méně odpovídá výši úroků do konce fixační doby. Pokud však dáte bance najevo, že Vás jako klienta neztrácí a že chcete ukončenou hypotéku nahradit hypotékou novou, o které však uvažujete za předpokladu, že se k Vám banka postaví vstřícně, pak získáte velmi výhodnou vyjednávací pozici. Aby si Vás banka udržela a Vy jste u ní sjednal novou hypotéku, bude banka ochotna Vám sankci za předčasné splacení snížit. O jakou výši sankci Vaše banka sníží si nedovolím spekulovat. Dle našich zkušenostní však snížení může představovat i padesát procent vyměřené částky, což je velká suma. Tohoto však dokážete pouze za předpokladu, že s bankou sjednáte nový produkt a tedy zůstanete pro banku do budoucna jako perspektivní klient.

Další zajímavé rady a odpovědi našeho odborníka naleznete ZDE!



Poradna BP: Nová půjčka. U staré nebo nové banky?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12449573744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více