Poradna BP:
Pozor na takzvané dary u osobního bankrotu


02. 02. 2015  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje našeho poradce, zda může uzavřít smlouvu o darování částky svému příbuznému za účelem schválení oddlužení. Co myslíte, je to správné?

Poradna BP: Pozor na takzvané dary u osobního bankrotu




Odpovíme si hned. Není. Jedná se o velké riziko. Tzv. darování pravidelných částek je v podstatě obcházení zákona. Pokud totiž předlužený žadatel o schválení oddlužení nemá dostatečně velký příjem na splacení minimální částky svých závazků po dobu pěti let, hledá jiné způsoby jak chybějící příjem nahradit. Možností, která je poměrně hojně využívána je pak dohoda na daru s dalším člověkem. Tento člověk se pak smluvně zaváže darovat dlužníkovi po dobu předmětných pěti let částku třeba i několik tisíc korun měsíčně. Závazek je přitom nejen soudně vymahatelný, ale je také přímo uplatnitelný v rámci insolvence. ČTĚTE DÁLE!

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, můj synovec se dostal do velkých problémů. Je předlužený a jedinou možností, která ho prý může zachránit je oddlužení. Prý po dobu pěti let bude splácet vše co vydělá, uhradí část dluhů a zbytek mu odpustí a už to nikdy nebude muset splácet. I mě se to zdá jako rozumné řešení. Jediný problém prý je, že synovec nemá aktuálně dostatek peněz, nebo příjmů, aby mu mohli oddlužení schválit. Jedinou možností prý je, že mu budu na základě smlouvy o darování darovat jen fiktivně částku pět tisíc korun měsíčně po dobu pěti let. Tu částku po mně chtít vůbec nebude, takže nebudu muset nic platit. Je to prý jen formální smlouva k tomu, aby mu oddlužení schválili a on měl jakoby dostatečný příjem. Mám trošku obavy i když synovcovi věřím, ale přece jen už jsem stará bába, tak některým věcem nerozumím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nechceme Vás vyvádět z iluzí, ale rozhodně obezřetná buďte. Buď Vám synovec neříká všechny důležité informace a nebo o nich vůbec neví. Předně není pravda, že se jedná jen o formální smlouvu a závazek, který po Vás nikdo nebude chtít a kde Vám nehrozí žádné riziko. Ano, možná po Vás nebude chtít nic sám Váš synovec, ale rozhodně po Vás bude částku chtít insolvenční správce. Věc totiž funguje tak, že poud má synovec nedostatečný příjem jak říká, tak tento příjme mu strhne insolvenční správce přímo ze mzdy. A protože se bude jednat o nedostatečnou částku, tak po něm nebude chtít správce doplatek, ale obrátí se přímo na Vás a vyzve Vás, aby jste částku daru hradila přímo na účet insolvenčního správce. Vy tak budete povinna hradit velkou část dluhu po dobu pěti let za synovce. To, že po Vás bude správce chtít částky hradit a Vy toho budete povinna si můžete být zcela jistá.

V podstatě se v tomto případě jedná o obcházení zákona, kdy na celou věc můžete doplatit především Vy. Rozhodně tak tuto formu řešení nemohu doporučit a budte určitě v tomto případně i jiných případech velmi obezřetná. 

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

GEEN_vstricna



Poradna BP: Pozor na takzvané dary u osobního bankrotu

Diskutovat (0)