Poradna BP:
Předčasně splatíte hypotéku? Banky mají právo na pokutu


11. 08. 2014  00:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se pozastavuje nad tím, že při předčasném splacení hypotéky po něm požaduje banka stotisíci korunovou sankci. Má banka na takto vysokou sankci nárok?

Poradna BP: Předčasně splatíte hypotéku? Banky mají právo na pokutu




Ano, banka má na uplatnění sankce či pokuty skutečně nárok. Otázkou je však výše takovéto pokuty. Je to otázka rozsahu a přiměřenosti sankce. Nejednotnost uplatňování sankcí vedlo už komisy EU k tomu, aby uplatňovala zavedení stropu na podobný druh sankcí. Důvodem je skutečnost, že banky často uplatňují obdobné sankce svévolně a v nepřiměřené výši. To může zásadně poškozovat jejich klienty.

Dotaz čtenáře:

Chci zaplatit předčasně hypoteční úvěr a to z důvodu, že prodávám byt na kterém jsem hypotéku měl. Banka mě velmi nepříjemně překvapila, když mi naúčtovala sankci za předčasné splacení ve výši mírně přesahující sto tisíc korun. Tato částka je něco šíleného. Přijde mi, že nás banky jen ždímají. Z nutnosti prodávám byt, peníze chci zaplatit za svůj úvěr a ještě mě banka podsekne takhle šílenou pokutou. Slyšel jsem, že banky už nemají na takhle vysoké pokuty nárok a neměly by je vůbec uplatňovat. Je to pravda?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, banky mají stále právo uplatňovat sankce za předčasné splacení hypotéky. Tedy splacení v dřívějším termínu, než je vypršení fixace dané hypotéky. Právo na uplatnění sankce je zde logické. Banka Vám po dobu platnosti fixace garantuje určitou výši úrokové sazby a to bez ohledu na to, zda se úrokové sazby na trhu zvýší, nebo i případně sníží a za to jste povinen fixaci za daných podmínek u konkrétní banky dodržet. Pokud tuto povinnost dodržet z nejrůznějších důvodů nemůže, například nutnost prodeje nemovitosti apod. pak banka uplatňuje právě sankci, která jí má kompenzovat určitou ztrátu z předčasného ukončení vztahu. Nejčastěji banky uplatňují veškerou výši úroků do konce fixačního období. Částka sankce se tak může vyšplhat i na výši desítek tisíc, nebo i stovek tisíc korun, jak píšete. Spornou otázkou je tak především přiměřenost výše uplatňovaných sankcí. Proto Evropská komise uvažuje o zavedení stropů sankcí a pokut souvisejících s předčasným splacením hypotéky. 

Toto opatření však zatím zavedeno nebylo. A tak Vám stále zbývá ještě možnost s bankou o výši pokuty či sankce vyjednávat. Argumentem pro snížení sankce je například odhodlání využít jiné hypotéky u dané banky, nebo využití nějakých jiných služeb dané banky.

Další dotazy a odpovědi v naší VRBĚ najdete ZDE!



Poradna BP: Předčasně splatíte hypotéku? Banky mají právo na pokutu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16495362656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více