Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera:
Stavební spořitelna má právo vypovědět smlouvu


29. 08. 2014  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Stavební spořitelna má právo vypovědět smlouvu o stavebním spoření, pokud jí toto umožňuje smlouva. Vždy záleží na konkrétních podmínkách. 

Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera: Stavební spořitelna má právo vypovědět smlouvu




Klient má však vždy právo trvat na podmínkách smlouvy, které platily v době uzavření této smlouvy. Čtenář se v tomto případě podivuje nad tím, že mu stavební spořitelna Wüstenrot vypověděla smlouvu o stavebním spoření a to poté, co naspořil 50 procent cílové částky. Klient přitom zaplatil poplatek za uzavření smlouvy vypočítaný z celé cílové částky, kterou mu však spořitelna neumožnila naspořit. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den. Potřeboval bych od Vás radu, stavební spořitelna Wustenrot mi vypověděla smlouvu o stavebním spoření z roku 2002 a jako důvod uvedla, že jsem naspořil min. 50% cílové částky a tím pádem má nárok na ukončení smlouvy, ikdyž cílové částky zdaleka nebylo dosaženo. Já jsem při uzavření zaplatil 1% z cílové částky jako poplatek - tedy 6000kč a přepokládal jsem že za tyto peníze budu moci spořit až do cílové částky, což mi bylo i pracovníkem spořitelny tehdy potvrzeno - byl jsem tedy uveden v omyl a mám nárok min. na vrácení uvedené částky za poplatek?? Případně je možné se bránit soudně napadením neplatnosti výpovědi?? A co dělat když mi spořitelna smlouvu ukončila a peníze poslala složenkou (přestože jsem je písemně vyzval že s výpovědí nesouhlasím), mám ji vyzvednout nebo trvat na neplatnosti výpovědi?? Děkuji za odpověď. Dvořák

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera

Dobrý den,
neznám podmínky této stavební spořitelny. Možná je v podmínkách uvedeno, že do určité doby musíte naspořit právě těch 50 % cílové částky. Musí tam být něco, o co se daná spořitelna opřela u výpovědi. Samozřejmě můžete trvat na původní smlouvě, ale je asi pro st. spořitelnu již nevýhodná, tak hledala důvody pro výpověď. Vždyť obecně je trend "boje" o zákazníka. Vy máte asi ve smlouvě poměrně vysoké zhodnocení peněžnch prostředků na současnou dobu, proto k tomu asi přikročila. Je to jen má domněnka.

Další odpovědi našeho poradce pana JUDr. Otakara Schlossbergera naleznete ZDE!



Poradna JUDr. Otakara Schlossbergera: Stavební spořitelna má právo vypovědět smlouvu

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15612980608

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více