Poradna Otakara Schlossbergera:
Banka je povinna zasílat výpisy z účtu


21. 04. 2017  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Banka je povinna zasílat klientům výpisy z účtu a to způsobem, který byl sjednanán. Pokud to banka nedělá, dopouští se vážného pochybení. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Banka je povinna zasílat výpisy z účtu




Nezaplacené poplatky za zrušený účet mohou být problém, který se objeví v registrech dlužníků a je to překážka pro řádné pořízení půjčky či hypotéky u banky. Banka je však povinna zasílat klientům výpisy z účtů, tím spíše, když na nich eviduje nezaplacené poplatky, nebo jiné platby. Jak se může naše čtenářka se svým problémem bránit?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, dnes jsem po 8 letech zjistila, že mi nebyl v roce 2009 zrušen účet u banky a díky tomu jsem od r. 2010 v nepovoleném debetu. Od r. 2010 mne nikdy nepřišel žádný email ani písemná korespondence. Telefon jsem od doby, kdy jsem si myslela, že je účet zrušený, změnila. Dluh jsem hned dnes uhradila. Má banka povinnost mne vyrozumět, že jim já jako klient něco dlužím, nebo to nechají běžet a pak jí po určité částce vymáhá inkasní společnost? U mne naštěstí to k té inkasní nedošlo, ale nikdy jsem nikde dosud neměla žádný úvěr, ale poprvé jsem si chtěla vzít úvěr a registry byly negativní, tak jsem přemýšlela, kde by mohl být háček a volala na mou současnou banku a pak na banku starou, kterou jsem měla krátce v minulosti. Přijde mi to nefér, že jsem paradoxně díky nezaplaceným poplatkům za nezrušený účet v registrech. Lze se v tomto případě, pokud se nedomluvím s bankou, hájit u fin.arbitra? Předem Vám děkuji za odpovědi.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

určitě není korektní od banky to, že Vám neposílá výpis z účtu. Je to v rozporu se zákonem o platebním styku, kde je to přímo uvedeno jako povinnost. Mohou to posílat ale i elektronicky, a pokud si to nějak "nevyzvednete", tak pak je to problém Váš. FA je vázán ve svých kompetencích zákonem a obávám se, že tuto záležitost nemohl řešit. Ale můžete podat stížnost na ČNB, která by příp. řešila, zda banka neporušila zákon. ČNB nebude řešit však daný konkrétní případ a není oprávněna rozhodovat v daném problému. Pokud jste názoru, že Vám banka uškodila, můžete podat žalobu u soudu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Banka je povinna zasílat výpisy z účtu

Diskutovat (0)