Poradna Otakara Schlossbergera:
Banka může účtovat obchodníkovi pouze 0,2 z objemu transakce


29. 01. 2016  08:17     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARAS SCHLOSSBERGERA: Čtenář, který je také obchodníkem akceptujícím platební karty si stěžuje na svou banku, že mu má účtuvat 1,4 procenta za každou platbu kartou z objemu platby. Banky mají přitom pro stanovení výše poplatků zásadní omezení. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Banka může účtovat obchodníkovi pouze 0,2 z objemu transakce




Banky mají pro možnost účtovat obchodníkům poplatky za platbu kartou zásadní omezení. A to přímo od Evropské unie. Regulace stanovuje, že obchodník smí účtovat poplatek pouze 0,2 procenta z transakce za debetní kartu. Dříve přitom mohla tato výše dosáhnout i více než procenta. V případě kreditních karet se jedná o 0,3 procenta z transakce. Banky přitom tyto limity překročit nesmí. Tato regulace vedoucí k zásadnímu snížení poplatků za akceptaci karet vedla k tomu, že se platbám karet od mezinárodních kartových asociací otevřelo i Německo, kde se do té doby dalo platit kartou jen velmi omezeně.

Dotaz

Dobrý den, Chci se zeptat jak je to se snižováním poplatků za platbu kartou pro obchodníka.Ke konci roku jsem podepisoval s bankou dodatek že mi snižují poplatky za za platbu zboží běžným klientem na 1,4 , ale navyšují poplatek za platbu firemním klientem na 3%. Beru to trošku jako špatný vtip, protože se odvolávají na nové evropské nařízení,"kde je to tak stanoveno". Já jsem si však našel že EU nařídila snížit na 0,2%. Kde je tedy pravda??

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

jste-li obchodník, musí banka mít max. výši poplatku vůči němu ve výši 0,2 % z objemu transakce za debetní kartu a 0,3 % z objemu transakce za kreditní. Pozor však, týká se to pouze a jen spotřebitelských karet. Ostatních typů karet se toto nařízení EU netýká. Nevím tedy, proč Vám banka účtuje výši poplatku 1,4. Můžete to reklamovat s odvoláním na Nařízení EU č. 751/2015, čl. 3 a 4.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Banka může účtovat obchodníkovi pouze 0,2 z objemu transakce

Bývalý finanční arbitr neumí číst.
Dobrý den, pane doktore Schlossbergere, obávám se, že jste si nepřečetl zmiňované nařízení EU. Re...
Diskutovat (1)