Poradna Otakara Schlossbergera:
Banka se musí v některých případech dotazovat na účel platby


03. 02. 2017  00:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Banky jsou oprávněny a někdy také povinny dotazovat se klientů na účel plateb. Zejména u plateb s vyššího hodnotou. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Banka se musí v některých případech dotazovat na účel platby




Není to jen záležitostí policie. I banky musí provádět opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a součástí těchto povinností je i dotazování se banky na účel platby. Přestože se to některým klientům nelíbí, nebo je to obtěžuje, měli by bance vyhovět protože se jedná o její povinnost danou zákonem.

Dotaz čtenáre:

Dobry den, podal jsem prikaz k platbe do zahranici ze sveho uctu v CR. Jelikoz se jednalo o vesti sumu penez, banka pres email overovala zda o teto platbe vim. Vse probehlo bez problemu. Po trech dnech byla transakce provedena. Za dalsi 2 dny jsem dostal email z banky viz. nize.. "Dobrý den, V pátek proběhla na Vašem účtu platba, kterou musím ověřit. Jako banka máme ze zákona povinnost větší částky ověřovat. Chci se Vás jen zeptat – komu a z jakého důvodu tyto prostředky posíláte. Předem Vám moc děkuji za odpověď." Opravdu maji banky tuto povinnost? Predpokladam, ze v pripade zavazneho podezreni tento dotaz bude pokladat Policie CR, ktera bude informovana o podezrelem prevodu penez bankou. S diky P.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

ano, mají. Na základě znění zákona AML (zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu) se mohou, a u částek nad 10 tis. Eur musí, dotazovat na účel úhrady. Policie by se dotazovala až v případě, že by byla transakce nahlášena jako podezřelá. To by bylo v případě, kdy banka nebo jiný poskytovatel služby nebude mít informace, o jakou transkci šlo.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Poradna Otakara Schlossbergera: Banka se musí v některých případech dotazovat na účel platby

Diskutovat (0)