Poradna Otakara Schlossbergera:
Běžný účet? Podle zákona se jedná nově o platební účet


03. 03. 2017  00:37     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PATEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Běžný účet podle terminologie nového občanského zákoníku  už neexistuje. Nahradil ho zákonný pojem platební účet. ČTĚTE DÁLE!

 

Poradna Otakara Schlossbergera: Běžný účet? Podle zákona se jedná nově o platební účet




Z pohledu zákona a jeho podmínek se nově běžný účet nazývá platebním účtem. Důvodem je nový občanský zákoník, který ve svých ustanovení nově upravuje dříve pojem běžný účet jako účet platební. To však nic nebrání tomu, aby tento pojem používaly banky v rámci své obchodní komunikace, nebo jako označení produktu. V praxi tak mohou vznikat nedorozumění, jako u našeho čtenáře.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, ještě jeden dotaz, je rozdíl mezi platebním účtem a platebním účtem se základními prvky co do funkcionality? Ptám se, z důvodu jestli banka spotřebiteli bude také měnit smluvní podmínky, když nyní mám smlouvu o běžném účtu a jako spotřebitel již asi smím mít jen smlouvu o platebním účtu?

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Víte, on pojem "běžný účet" už právně neexistuje. Byl to pojem obchodního zákoníku, ale nový občan s ním nepočítá. Takže dnes je to název produktu, který musí plnit podmínky platebního účtu podle zákona o platebním styku. Podle mého názor není potřeba vůči občanovi - spotřebiteli nic měnit. Jen ten účet se základními prvky má zákonem definované produkty s tím, že banka či jiný poskytovatel - pokud tyto základní produkty neposkytuje, tak je nemusí nabízet ani u tohoto účtu se základními prvky. Zákon hovoří o základním platebím účtu, ale ono je to totéž.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Běžný účet? Podle zákona se jedná nově o platební účet

Diskutovat (0)