Poradna Otakara Schlossbergera:
Nárok na vrácení poplatku za vedení účtu k hypotéce není


09. 10. 2015  00:03     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář ve svém dotazu žádal o radu, zda může při podpisu nové smlouvy o hypotečním úvěru žádat zpět i poplatky z minulé smlouvy. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Nárok na vrácení poplatku za vedení účtu k hypotéce není




Čtenář totiž byl povinen platit v minulých třech letech splácení hypotéky i poplatek za vedení hypotečního účtu. Po vypršení tříleté fixace už v nové smlouvě o hypotečním úvěru již poplatek za vedení účtu v této smlouvě neměl a v následujících letech tak za něj ušetří. Důvodem je skutečnost, že banka v mezidobí tento poplatek jako absurdní zrušila. Čtenář se tak zajímá o to, zda by mohl požadovat vrácení poplatku, který již zpětně uhradil v minulých třech letech. Náš poradce je k tomuto skeptický a konstatuje, že pokud poplatek byl součástí původní smlouvy o hypotečním úvěru, a banka ho měla uveden ve svém sazebníku, což je téměř jisté, pak by neměl čtenář s požadavkem na vrácení poplatku absolutně žádnou šanci. Nárok na vrácení poplatku tak zpětně neexistuje v případě, kdy na něj v dané době banka měla nárok.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, letos mi konci 3letá fixace úroků u hypotéky. Budu u téže banky podepisovat novou smlouvu, u níž nejsou již poplatky za vedení účtu. Mohu po bance žádat, navrácení poplatků za minulé 3 roky? Děkuji.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

 Dobrý den,

pokud při uzavírání původní smlouvy byl poplatek uveden v sazebníku a ve smlouvě byl odkaz na sazebník, tak to nebudete mít úspěch. Podpisem původní smlouvy jste se zavázal dodržovat stanovené podmínky banky, které mj. spočívaly i v tom, že budete hradit poplatky stanovené v platném sazebníku.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Nárok na vrácení poplatku za vedení účtu k hypotéce není

Diskutovat (0)