Poradna Otakara Schlossbergera:
Nevymazali vás z registru dlužníků? Můžete žádat odškodnění


15. 07. 2016  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Pokud banka řádně nevymaže klienta, který svůj dluh řádně uhradil, z registru dlužníků a tomu tak vznikne majetková újma, má možnost náhradu škody uplatnit na této bance. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Nevymazali vás z registru dlužníků? Můžete žádat odškodnění




Jedná se o velmi rozšířený problém. Banky a další instituce nedohlédnou na vymazání klienta, který už své pohledávky splnil a zápis o něm v rejstříku ponechávají třeba i několik dalších let. Klient se o tom dozví často až ve chvíli, kdy mu je zamítnuta půjčka nebo hypotéka a klient tak přichází o statisíce korun zaplacených na rezervačním poplatku, nebo o náklady na znalecký posudek k hodnotě nemovitosti apod. Způsobená škoda je pak v přímé souvislosti s porušením povinností konkrétní finanční instituce a klient má právo požadovat náhradu způsobené škody.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, V roce 2010 jsem žádal o poskytnutí hypotéky a od finančního poradce jsem se dozvěděl, že mám dluh na již nepoužívaném účtu u jedné nejmenované banky cca 2000,- za vedení účtu. Tento jsem uhradil a získal jsem hypotéku. Tu řádně splácím a před měsícem 05/2016 jsem svou banku, která mi již jednou poskytla hypotéku, požádal o navýšení hypotéky. Dozvěděl jsem se, že mi byla zamítnuta. Výdělek i zajištění bylo dostačující a proto jsem přes registry hledal důvod. V bankovním registru jsem se dozvěděl, že mám dluh u již shora zmiňované banky, kde již dříve jsem uhradil dluh cca 2000,-kč a účet zrušil. Co teď dělat? V registru jsem se dočetl a spočítal, že mi účet nezrušily, ale asi dál vedly a tím jsem znovu byl dlužník, aniž bych o tom věděl. Podle registru byl dluh v roce 02/15 odepsán a uveden zápis nejhoršího statusu. Děkuji

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

 Dobrý den,

tak se obraťte na tu banku nebo subjekt, který Vás z registru nevymazal. Pokud to instituce neudělá, tak to tam zůstává nějakou dobu. Ta je uvedena v informacích o daném registru. Pokud Vám nečinností instituce vznikla majetková újma, můžete žádat po této instituci odškodnění. Pokud Vám nevyhoví, pak se lze domáhat náhrady soudní cestou. Bohužel, takto praxe se celkem běžně děje. Klient vše splatí, ale v registru je dále..... No kde není žalobce, není soudce.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Nevymazali vás z registru dlužníků? Můžete žádat odškodnění

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16296213392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více