Poradna Otakara Schlossbergera:
Novostavby jsou od daně osvobozeny i nadále


06. 01. 2017  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář se dotazuje našeho poradce, zda i po novelizaci zákona o dani z nabytí nemovitých věcí platí i nadále osvobození od daně pro novostavby při jejich prvním převodu.

Poradna Otakara Schlossbergera: Novostavby jsou od daně osvobozeny i nadále




Toto ustanovení platí i nadále a novostavby jsou tak při prvním převodu od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeny. Nabyvatelé tak ušetří 4 procenta hodnoty nemovitosti. Mnoho lidí si však není dosud touto úpravou a osvobozením jistých, proto na tuto otázku výslovně odpovídá i náš poradce.

Dotaz čtenářky:

Dobry den, v navaznosti na zmenu legislativy ohledne dane z nabyti nemovitosti bych se chtela zeptat na nasledujici. V predchozi legislative udajne platilo,ze pri koupi novostavby se dan neplati (prvni uplatny prevod novostavby je od dane osvobozeny). Chtela bych se zeptat, jak to je od 1.11.2016? Predem Vam dekuji za odpoved.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

poradna není "daňovým poradenstvím", ale jde o to, jak na banky v případě nevyhovující stížnosti. Můžete si, tak jako já, prostudovat příslušné nařízení vlády a příp. zákon, který toto nařízení novelizoval. Nicméně vybírám z informací z internetu, kde si to také můžete najít:

Novelou se mění možnost uplatnění osvobození od daně při prvním nabytí nového rodinného domu nebo bytové jednotky. Novými se ale budou rozumět pouze dokončené nebo užívané stavby, nikoliv domy či byty rozestavěné. S tím souvisí i počítání pětileté lhůty, během které je první úplatný převod osvobozen.

Zatímco dříve se lhůta počítala od data, kdy stavební zákon umožňoval stavbu nebo jednotku užívat, nyní se počátek této lhůty počítá od data jejich dokončení nebo od data začátku jejich užívání, podle toho, co nastane dříve. To se dotkne například bytů, které jsou sice nové, ale ani pět let po jejich dokončení se je nepodařilo prodat. V takovém případě už bude jejich následný prodej dani z nabytí nemovitých věcí podléhat.

Výše daně se zatím nemění, nový majitel bude nadále platit čtyři procenta z nabývací hodnoty nemovitosti. Upozorňujeme, že za nabývací hodnotu se vždy nepovažuje reálná kupní cena domu či pozemku. Aby se stát vyhnul daňovým podvodům či únikům, dávka se vyměřuje buď z ceny zjištěné na základě znaleckého posudku, nebo z takzvané směrné (tabulkové) hodnoty nemovitosti.



Poradna Otakara Schlossbergera: Novostavby jsou od daně osvobozeny i nadále

Diskutovat (0)