Poradna Otakara Schlossbergera:
Platba do zahraničí? Reklamaci musí řešit naše banka


13. 01. 2017  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Při problémech s úhradou platby do zahraničí musí reklamaci či stížnost vždy přijmout tuzemská banka, pokud jste jejím klientem. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Platba do zahraničí? Reklamaci musí řešit naše banka




Klient tuzemské banky tak může reklamovat u své banky, jíž je klientem. Banka ho přitom nemůže odkazovat na podání reklamace u zahraniční banky, která měla platbu přijmout. Je tedy věcí tuzemské banky, aby celou věc prošetřila a s reklamací či stížností se vypořádala. V opačném případě se jedná o jednoznačné pochybení či protizákonný postup dané banky.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den. Měla bych takový dotaz. V září letošního roku jsem posílala přes svůj účet SEPA platbou pokutu do zahraničí (Německo). Teprve včera mi z Německa dorazil dopis, že platba nebyla uhrazena, ať okamžitě uhradím. Šla jsem tedy do banky, kde mi byl vydán doklad potvrzující zaplacení, avšak reklamaci i vzít nechtěli, že z jejich strany k pochybení nedošlo, že budu muset reklamovat u banky v Německu. Jak mám ale podat reklamaci u zahraniční banky? Odesílat celní úřad na sebe uvádí pouze telefonní kontakt či písemný. Nevím, jak bych to řešila telefonicky a písemná forma by byla velice zdlouhavá. Přitom i dle kontroly banky a nového dokumentu IBAN i SWIFT jsou v pořádku, jen se jim poslala ta částka zaokrouhleně namísto 32,93 EUR, tak 35 EUR. Nevím jak tedy dále postupovat. Děkuji za jakoukoli radu.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Vaše banka je povinna řešit Vaši stížnost. Vy s německou bankou nemáte žádné drobné. Podejte návrh k finančnímu arbitrovi....

A ještě můžete podat oznámí odboru ochrany spotřebitele, že Vaše banka odmítla příjmout stížnost, aby prošetřila, jak platba putovala a proč nedoputovala k příjemci....

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Platba do zahraničí? Reklamaci musí řešit naše banka

Diskutovat (0)