Poradna Otakara Schlossbergera:
Poplatek musí být vždy obsažen v sazebníku


18. 09. 2015  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenáři se nelíbí, že chce po něm jeho banka poplatek za vedení účtu v exekuci. Tento poplatek činí 3000,- Kč. Může banka tento poplatek uplatňovat? ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatek musí být vždy obsažen v sazebníku




Platí, že banka může poplatek za vedení účtu v exekuci účtovat, pokud má tento poplatek uveden v aktuálním sazebníku poplatků. Pokud tomu tak není, nemůže banka poplatek účtovat a to ani dodatečně. Pokud však i tento poplatek má banka uveden ve svém sazebníku, pak jí nic nebrání, aby tento poplatek na klientovi v exekuci uplatnila. Tento poplatek přitom má ve svém sazebníku několik bank. Tyto banky existenci poplatku odůvodňují zvýšenými náklady na vedení tohoto účtu. Banky jsou totiž povinny zúřadovat požadavky exekutorů a zajistit srážky či blokaci příslušných prostředků na účtu, což samozřejmě u jiných běžných účtů dělat nemusí. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, měl jsem asi rok účet v exekuci, podal jsem na sebe insolvenci a bylo mě schváleno oddlužení splátkovým kalendářem. Banka po uvolnění účtu mi naúčtovala poplatek za vedení účtu v exekuci asi 3000 Kč, mohu se nějak bránit? Ta částka se mi nelíbí a přijde mi to velmi neseriózní. (banku mám Zuno). Děkuji, Lukáš

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

poplatek za vedení účtu musí být obsažen v sazebníku a to v době, kdy jste s bankou uzavíral smlouvu o vedení účtu. Není přípustné účtovat klientovi poplatek následně, aniž byl s jeho výši předem seznámen. Otázkou je, zda Vy jste si tento poplatek o vedení účtu uvědomil. Některé banky mají zvláštní poplatek za vedení účtu v exekuci.

VÍCE DOTAZŮ A ODPOVĚDÍ NAŠEHO PORADCE JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatek musí být vždy obsažen v sazebníku

Diskutovat (0)