Poradna Otakara Schlossbergera:
Poplatek za nadměrný zůstatek na účtu je v pořádku


29. 07. 2016  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Banky se brání vysokým vkladům na svých účtech poměrně vysokým poplatkem. Důvodem je nedostatek příležitostí pro zhodnocení hotovosti. Je tento poplatek z hlediska práva v pořádku?

Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatek za nadměrný zůstatek na účtu je v pořádku




Poplatek sice může vypadat podivně, ale drtivé většiny klientů bank se nikdy nedotknou. Banky uplatňují poplatek za zůstatku na účtech až od 100 milionů korun, což je pro běžného klienta nedosažitelné. Banky se tak brání vkladu vysoké hotovosti, která následně zvyšuje zprostředkovaně i výši odvodů do příslušných fondů prevence proti finančním krizím. Navíc banky nemohou takto vysoké částky dále zhodnotit, a proto se jejich uložení brání. Z hlediska práva není na poplatku nic vadného, pokud banka klienta včas na jeho uplatnění upozornila, což se také děje.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, Běžně ceníky nepročítám, ale tentokrát jsem si změny prováděné v ceníku RB od 1. 8. 2016 přečetla a zjistila jsem, že pěkně v tichosti zavádí "záporný úrok" za zůstatek na účtu. V ceníku to je pojmenováno přesně "Poplatek ze zůstatku na účtech vedených v měně CZK, který překračuje 100mil.CZK" 0,5% p.a. 100mil. na účtu asi v životě nedosáhnu, ale pokud má někdo i účet v EUR, snižuje se tato hranice na 1mil.EUR (s tím, že zůstatkem se rozumí součet kladných zůstatků na všech měnových složkách účtu) a zároveň se zvyšuje "poplatek" na 1% p.a. počítáno denně. Protože mám u RB i firemní účet a dosažení čas od času zůstatku 1mil.EUR na účtu je reálné, vůbec se mi tato novinka nelíbí. Vlastní šetřením, jsem s hrůzou zjistila, že takový "poplatek" už má třeba i ČS. Zajímá mě váš názor, bude se záporný úrok na účtech opravdu objevovat postupně u všech bank? Bude se hranice pro výpočet tohoto "poplatku" snižovat?

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

 Dobrý den,

pokud má banka dostatek zdrojů a není schopna je zhodnotit aktivními obchody, tak potřebuje "odradit" klienty od toho, aby u ní volné peněžní prostředky ukládali či ponechávali. Částky jsou poměrně vysoké, takže spotřebitelů se to asi obecně nedotkne. Pokud mají banky zdrojů dostatek, pak mohou tyto "poplatky" zavést s tím, že jsou povinny o tom informovat před jejich zavedením svou klientelu. Na další odpověď by to chtělo provést analýzu u bank v ČR. Možná na to může odpovědět zpráva o finanční stabilitě za rok 2015, kterou bude ČNB vydávat již v tomto týdnu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V PORADNĚ JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Poplatek za nadměrný zůstatek na účtu je v pořádku

Diskutovat (0)