Poradna Otakara Schlossbergera:
Předčasně splatit hypotéku bez sankcí nemůže každý


10. 03. 2017  00:46     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Ačkoliv už je několik měsíců účinný zákono spotřebitelském úvěru, nemohou využít jeho výhod zatím všichni klienti bank. Proč? ČTĚTE DÁLE!

 

Poradna Otakara Schlossbergera: Předčasně splatit hypotéku bez sankcí nemůže každý




Důvodem je skutečnost, že ustanovení zákona o spotřebitelském úvěru, který umožňuje například předčasné splátky hypotéky bez sankcí, se nevztahují na produkty či fixace hypoték uzavřené ještě před účinností tohoto zákona. Zákon nesmí působit nazpět, tedy veškeré výhody zákona o spotřebitelském úvěru mohou využívat pouze klienti, kteří s bankou uzavřou nový hypoteční úvěr či jiný úvěr, nebo sjednají a podepíší novou fixaci, byť i ke staré hypotéce. Lidé s probíhající fixací, tak dosud nemohou stále využívat možnosti předčasného bezsankčního splacení hypotéky a musí posečkat na vypršení termínu fixace.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, máme hypotéční úvěr u Raiffeisenbank, fixace nám končí v 10/2019. Chtěli jsme úvěr předčasně splatit, ale v bance nám sdělili, že za předčasné splacení je sankce 10% z nesplacené částky HÚ. Existuje nějaký "strop" pro tyto poplatky, například maximálně 100 tis. Kč, nebo tento poplatek může být jakkoliv vysoký? Případně můžete mi poradit jak postupovat, zda požádat banku o zmírnění sankce... Děkuji Vám za odpověď. D. Melounová

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera: 

Dobrý den, v současné době už strop existuje, ale Vy máte poskytnutý úvěr, kdy nebyl regulován strop tzv. sankčního postihu za předčasné splacení. Banka však byla povinna Vám do podmínek pro poskytnutí úvěru sdělit také rozvazovací podmínky vč. sankčních opatření např. při opožděném placení splátek nebo při předčasné splátce mimo tzv. fixaci. Od prosince je účinný nový zákon o spotřebitelském úvěru, kam jsou nově zařazeny i hypotéční úvěry. Podmínkou ale je, že smlouva musí být uzavřena v době účinnosti tohoto nového zákona.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Předčasně splatit hypotéku bez sankcí nemůže každý

sankce za předčasné splacení hypotéky
Dobrý den Ráda bych se zeptala, jaké jsou moje možnosti obrany proti vysoké sankci za předčasné spl...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15634322208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více