Poradna Otakara Schlossbergera:
Refinancování úvěru v prvním roce splácení se vyplatit nemusí


16. 10. 2015  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář položil našemu poradci velmi zajímavou otázku. Dotazuje se, zda se vyplatí refinancovat půjčku v prvním roce splácení, kdy ve splátce platí větší podíl úroků než samotných splátek jistiny. Jaká je odpověď? ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Refinancování úvěru v prvním roce splácení se vyplatit nemusí




Dotaz je velice zajímavý, protože v současných kampaních, které vesměs chválí refinancování, se odpovědi nedočkáme. Přitom jde o to, jak pro nás bude výhodný úvěr jako celek. Nikoliv jen zbylá doba splácení. Pro posouzení výhodnosti refinancování bychom tak neměli vnímat pouze novou úrokovou sazbu a hlavně RPSN, ale také si porovnat, zda se nám vyplatí refinancování zajišťovat. Někdy může být původní úvěr výhodnější, než refinancování v průběhu splácení. K refinancování by se tak nemělo přistupovat zbrkle a automaticky.

Je tedy nutné, aby nová banka skutečně nabídla výrazně výhodnější úrokovou sazbu a celkové RPSN, než tomu bylo u původního úvěru. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám dotaz týkající se refinancování úvěru. Je obecně výhodné refinancovat úvěry, jestliže 1. rok úvěru splácím vždy větší část úroku než poměrnou část jistiny? Děkuji za vyjádření. Michal

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

to si musíte spočítat s ohledem na výši úvěru a na délku splatnosti. Ale obecně vzato nikoliv, pokud nová banka Vám nenabídne výrazně nižší úrokovou sazbu a RPSN by bylo výrazně nižší. Můžete si simulovat čerpání původního úvěru za původních podmínek a pak čerpání refinancovaného úvěru za nových podmínek, ale do posouzení je nutné neopomenout zahrnout již uhrazený úrok a příp. další náklady (např. poplatek za vedení účtu, náklady na vyřízení úvěru apod.).

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Refinancování úvěru v prvním roce splácení se vyplatit nemusí

Diskutovat (0)