Poradna Otakara Schlossbergera:
Za účet se platí i po smrti


24. 02. 2017  00:19     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Za běžný účet musíte platit i když jeho majitel zemře. Banky nechávají i po smrti účet běžet a uplatňují z něj dané poplatky. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Za účet se platí i po smrti




Ne každá banka takový poplatek uplatňuje, nicméně lze říci, že banka má na zpoplatňování účtu i po smrti klienta právo. Účet je totiž funkční až do vypořádání dědictví, tedy do konce dědického řízení. Po tuto dobu musí banka účet udržovat, přijímat na něj platby. Nesmí ale bez souhlasu notáře či soudu žádné platby z účtu provádět. Účet je tak vlastně zmražený. Banka má s jeho provozem jen nicotné náklady, pokud vůbec nějaké. Přesto se pak povinnost uhradit poplatek může přenést na dědice. Například když je zemřelý majitel účtu nemajetný, přesune se povinnost úhrady jeho závazků, včetně pohledávky banky na dědice, kteří musí, pokud se nevzdali dědictví, platit. Platby se účty po zemřelém klienty se mohou vyšplhat i do několika tisíc korun. ObdoBná věc se stala našemu čtenářovi, ale v jiné formě. Po smrti vlastníka účtu mu byl zaslán na jeho již zablokovaný účet důchod, na nějž už neměl z důvodu své smrti nárok. Exekutor peníze využil a dědici na ně nemají nárok. Přesto chce ČSSZ vrátit částku důchodu po dědicích.

Dotaz čtenáře:

Mám problém s ČS.Sestra měla dispoziční právo k účtu svého otce který měl obestavěný důchod exekutorem.Otec zemřel a asi za 4 dny mu na účet přišel důchod na který neměl už nárok což v tu dobu ČSSZ ještě nevěděla. Asi za 10 dní sestra informovala ČS podle úmrtního listu že je otec mrtví. Tímto dnem jí dispoziční právo zaniklo a jediný majitel účtu taky. Po roce a třičtvrtě jí příšlo že má vrátit část tohoto důchodu ČSSZ. Sepsali sme námitku že nemohla manipulovat s účtem protože měl exekuci atd., že ty peníze tam v tu dobu nikdo nevzal, ale bohužel rozhodnutí ČSSZ je jasné a přezkoumatelné pouze u správního soudu.V podstatě nám zdělili že důvody chápou ale řídí se pouze tím kdo v danou chvíli měl dispoziční právo musí vracet a nezáleží na tom že se nemohl dostat k účtu. A já se ptám, jak je možné že banka po oficiálním oznámení že její klient zemřel vydá peníze exekutorovi asi po měsíci které klientovi vlastně v tu dobu už nepatří? Protože kdyby je nevydala tak ČSSZ si peníze stáhne všechny a ne jenom částku zbylou jako v našem případě a život by šel dál.Podle mého rozumu když je banka informována o smrti klienta měla by účet zablokovat, zrušit trvalé platby a věřitele (např.exekutora) informovat ať se přihlásí do dědického řízení.My sme teď v pozici že banka se o věcech po smrti nechce bavit že nejsme dědici,na informace ohledně exekuce taky nemáme nárok a potvrzení která potřebujeme vydává velmi neochotně.Výsledkem je to že exekutor s ČSSZ nekomunikoval tak si to vzala na nás.My musíme zaplatit asi 9000kč které v podstatě ukradl exekutor a to za dohledu banky a oni nic. Co máme dělat? Děkujiu

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den, zde je každá rada drahá. Je to práce pro právníka, resp. advokáta. Jen na okraj - po smirti majitele účtu může banka účet dále vést. Pokud by se měl účet po smrti majitele zablokovat, musel by za svého života toto bance sdělit. Takže pokud byla na účet exekuce, ta se mohla normálně provést, pokud tam byly peníze. Vratku důchodu pak by měl udělat ten, kdo je dědicem určený notářem. Ale chtělo by to podrobný rozbor všech skutečností a pak začít jednat s dědcici. Pokud jste dědici Vy, pak ta úhrada důchodu je oprávněná, podle mého názoru. Pokud dědici nejste, pak nevím, proč po Vás chce ČSSZ úhradu důchodu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PŘÍBĚHY NAŠICH ČTENÁŘŮ, PRÁVNÍ PORADNU A FINANČNÍ PORADNU NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Za účet se platí i po smrti

Diskutovat (0)