Poradna Otakara Schlossbergera:
Změna sazebníku v době platnosti hypotéky. Musí rozhodnout soud


08. 04. 2016  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář má velmi zajímavý dotaz týkající se jeho možného odstoupení od hypotéky, pokud banka změní sazebník a klient s tím nesouhlasí. ČTĚTE DÁLE!

Poradna Otakara Schlossbergera: Změna sazebníku v době platnosti hypotéky. Musí rozhodnout soud




Z odpovědi našeho poradce vyplývá, že o takovémto sporu soudy dosud nerozhodovaly a tak není přímo určeno, zda má nesouhlasící klient právo od smluvného vztahu odstoupit a předčasně tuto hypotéku splatit. Je také možné, že klient v době podpisu smlouvy o hypotečním úvěru, má v textu smlouvy, nebo ve všeobecných podmínkách, že má banka právo jednostranně měnit sazebník a klient s tímto postupem souhlasí. Možností je tedy více. Aby bylo možné na takovou otázku přesně odpovědět, museli bychom tedy už mít nějaké rozhodnutí, tedy judikát soudu.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám hypo u Hypobanky a ta změní sazebník. Sice mě přímo neovlivní, ale v budoucnu by mohlo - navíc nejsem ochoten zkoumat při každé změně co se změnilo. A teď otázka - mám právo při jednostranné změně sazebníku bankou požádat o vypovězení hypotéky a hypotéku tak bez sankcí předčasně splatit či přeúvěrovat? Nebo musím se změnou sazebníku souhlasit? - v případě, že nesouhlasím, platí pro mě sazebník původní ? Děkuji BuM.

Odpověď JUDr. Otakara SCHLOSSBERGERA:

Dobrý den,

podle mého názoru platí pro Vás sazebník, který platil v době uzavření smlouvy o úvěru, pokud jste výslovně se změnou nesouhlasil. Bohužel praxe bank je rozdílná a nemám informaci o tom, že by se někdo soudil z důvodu poplatků či změny sazebníku. Výjimkou snad byly snahy získat u soudu rozhodnutí, že poplatek za vedení účtu, na kterém se eviduje hypotéka, je protiprávní. To se snad nepodařilo. Nicméně změna sazebníku a jeho aplikace i na smlouvy, uzavřené před jeho změnou, je diskutabilní. Týká se to např. právě poplatku za vedení úvěrového účtu, který se např. po dvou letech změní - zvýší a Vy jako klient jste postaven do role, že platíte vyšší cenu, než byla původně dohodnuta. Vím, že jeden klient chtěl u jedné z bank od smlouvy tedy odstoupit pro porušení podmínek a banka po něm požadovala sankci za předčasné splacení úvěru, aniž by připustila, že právě ona porušila podmínky. Takže by mohl rozhodnout soud.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna Otakara Schlossbergera: Změna sazebníku v době platnosti hypotéky. Musí rozhodnout soud

Diskutovat (0)