Poradna serveru Bankovní poplatky:
Důležitá není výše splátky ale RPSN


08. 10. 2018  00:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDELNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenáře zajímá, zda je pro něj jako informace při pořízení úvěru důležitý údaj o výši měsíční splátky, nebo se spíše jedná o marketingový trik bank. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Důležitá není výše splátky ale RPSN




Při výběru úvěru od banky nebo splátkové společnosti není nejdůležitějším údajem či parametrem výše měsíční splátky. Výše měsíční splátky, jakkoliv se zdá pro klienta důležitá či podstatná nic neukazuje o výhodnosti či nevýhodnosti úvěru. I v tomto případě je třeba připomenout, že jediným a relevantním údajem pro porovnání parametrů půjček je RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů. Podle ankety serveru Bankovní poplatky lze také vysvětit jako Rád Poznám Skutečné Náklady úvěru.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, v bance mě zahrnuli různýma informacema o půjčce, až se mi z toho zatočila hlava. Velmi zajímavá je pro mně výše splátky, protože si nemůžu dovolit moc zatížit svůj rozpočet, ale netuším jestli jsou takhle výhodné i další parametry půjčky. Porovnával jsem několik půjček, ale tahle mi vyšla z pohledu výše splátky jako nejlepší. Doporučíte mi tedy vzít si půčku s nejnižší splátkou? Nebo se mám zaměřít ještě na něco? A kde to prosím vás najde?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jakou si máte pořídit půjčku Vám radit určitě nebudeme. Můžeme Vám ale určitě poradit s výběrem úvěru a na jaké parametry se máte zaměřit. Máte pravdu a musíme Vás pochválit za to, že jste zpozorněl, když Vám byla nabídnuta půjčka s nejnižší splátkou. Co za tím stojí? Obecně je nejčastějším důvodem nižší měsíční splátky prodloužení splatnosti úvěru. Pokud Vám místo na pět let někdo poskytne půjčku na deset, je měsíční splátka logicky téměř poloviční. Na druhou stranu také budete mnohem déle zatíženi úvěrem a bance tak budete platit mnohem déle úroky. Z pohledu toho co zaplatíte bance je pak tato varianta samozřejmě méně výhodná. I ve Vašem případě doporučujeme porovnávat úvěry výhradně podle výše RPSN, která jako jediná skutečně porovná objektivním způsobem nabídky různých bank a jejich skutečnou cenu. RPSN totiž v sobě shrnuje všechny náklady spojené s úvěrem, tedy vše to co skutečně za rok splácení zaplatíte. Nákladem na úvěr totiž zdaleka vždy není jen úrok, ale i další možné poplatky.

 



Poradna serveru Bankovní poplatky: Důležitá není výše splátky ale RPSN

Diskutovat (0)