Poradna serveru Bankovní poplatky:
Kurz koruny se do prázdnin nezmění


23. 01. 2017  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, zda do prázdnin zpevní po ukončení intervencí ČNB kurz koruny. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Kurz koruny se do prázdnin nezmění




Kurz koruny zřejmě do letošních prázdniny neposílí. Vycházíme z toho, že ČNB hodlá ukončit režim intervencí nejdříve na konci druhého čtvrtletí roku 2017. Pokud by banka svůj závazek skutečně splnila, pak by k ukončení intervencí došlo nejdříve na konci června. V následujících dnech pak skokově ke zvýšení kurzu koruny rozhodně nedojde a trh si teprve bude hledat svou vyváženou pozici. Není přitom vyloučené, že banka bude i nadále intervenovat proti pokusům o přílišné zhodnocení kurzu koruny.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak to bude s posílením koruny. Už se připravujeme na dovolenou o letních prázdninách a zajímalo by nás, jestli ještě do prázdnin můžeme očekávat zhodnocení koruny tak, aby nás nákup eur vyšel před prázdninami levněji. Poslední informace tvrdí, že by mohlo dojít k posílení koruny i dřív, protože je prý vysoká inflace, tak má ČNB splněno, ale moc tomu nerozumím. Jde o to, že kdyby se koruna zhodnotila, tak bychom nekupovali eura už teď, ale počkali bychom si na lepší kurz třeba na konci jara. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kurz koruny nelze přesně a stoprocentně určit. Nikdo totiž neví, jak se kurz po ukončení intervencí ČNB zachová a jaké budou vlivy na změny kurzu koruny. Obecně se ale předpokládá, že do prázdnin se kurz koruny zásadním způsobem nezmění. Podle prohlášení ČNB totiž dojde k ukončení intervenčního režimu nejdříve až na konci druhého čtvrtletí roku 2017. V praxi to znamená, že samotný den ukončení intervencí, nemusí a zřejmě ani nebude posledním dnem ovlivňování kurzu koruny ze strany ČNB. I nadále bude banka bránit skokovému zhodnocování měny, která by poškodila tuzemské vývozce a bude posilování brzdit. I z toho vychází, že k podstatnému zvýšení kurzu koruny s největší pravděpodobností nedojde ani v prvních týdnech měsíce července. Samozřejmě můžete se směnou korun na eura posečkat, tím nic neriskujete. Obecně se nepředpokládá, že by měl kurz koruny v budoucnu klesat, spíše naopak. 

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Poradna serveru Bankovní poplatky: Kurz koruny se do prázdnin nezmění

Diskutovat (0)