Poradna serveru Bankovní poplatky:
Předčasné splacení hypotéky až po fixaci


05. 12. 2016  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: S novým zákonem o spotřebitelském úvěru přišla také možnost bez sankcí splatit každý rok až 25 procent výše hypotéky a to i v době fixace, ale..ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Předčasné splacení hypotéky až po fixaci




V některých případech zákon umožňuje splacení hypotéky celé a to zcela bez sankcí. Může to být klidně i v době fixace. Jedná se zejména o případy vypořádání společného jmění manželů, vypořádání podílového spoluvlastnictví, v případě dědictví apod. Věc má však zejména v době těsně po účinnosti zákona háček. Úpravy se vztahují až na hypotéky, resp. na fixace, které budou sjednány až po vstupu zákona v účinnost. Drtivé většiny hypoték se tak tyto úpravy stále netýkají.

Dotaz čtenářky:

Vážení, tak dlouho jsme se těšili, až bude platit zákon o spotřebitelském úvěru, že budeme moci zajít do banky a předčasně a úplně zadarmo splatit dluh, ale byli jsme velmi zklamáni. Už teď jsme navštívili pobočku své banky, abychom domluvili podmínky předčasného splacení úvěru a tam nám řekli, že tato možnost na nás nevztahuje a že při předčasném splacení budeme muset zaplatit nemilosrdně sankci. Vůbec je nezajímalo, že nový zákon umožňuje splacení té části hypotéky zdarma a bez sankcí. Připadá mi, že banka nám schválně poskytuje nesprávné informace, aby nás odradila od předčasného doplacení hypotéky, a vůbec nerespektuje zákon o úvěru. Můžeme se proti takovému neférovému přístupu nějak bránit? Nebo něco udělat? Vůbec se mi takový přístup nelíbí. Zákon je přeci důležitější a silnější než nějaké argumenty nebo předpisy banky. Nebo to tak není?

Odpověď poradce:

Dobrý den, máte určitě pravdu v tom, co zákon o spotřebitelském úvěru vše přináší a co klientům umožní. Také je pravda, že tento zákon výrazným způsobem zlepší postavení klientů bank při sjednávání a obsluze úvěrů a zejména úvěrů hypotečních. Na druhou stranu je třeba konstatovat, že pravdu má i banka. Banka totiž uplatňuje ustanovení zákona, že nové podmínky se budou vztahovat až na nově uzavřené fixace. Zákon se totiž nemůže zpětně vztahovat na už uzavřené a sjednané vztahy, tedy retroaktivně měnit práva a povinnosti stran. Proto se bude uplatňovat až po té, co uzavřete s bankou dodatek smlouvy o nové úrokové sazbě a době fixace. Teprve po té už budete moci plně aplikovat a využívat ustanovení zákona a třeba i předčasně splatit půjčku. Do té doby se musí postupovat podle naposledy dohodnutých pravidel a ani zákon o spotřebitelském úvěru na tomto nic nemění a měnit nemůže. Tedy ve Vašem případě je třeba doporučit trpělivost a po vypršení poslední fixace, kterou jste podepsali, ještě před účinností zákona, můžete využívat všechny jeho výhody. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru Bankovní poplatky: Předčasné splacení hypotéky až po fixaci

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více