Poradna serveru Bankovní poplatky:
Spořit se nyní moc nevyplatí


24. 04. 2017     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Současná ekonomická situace spoření moc nepřeje. Než spořit se vyplatí finance utratit. Důvodem je velmi vysoká inflace. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Spořit se nyní moc nevyplatí




Právě inflace, kterou chtěla ČNB vyvolat svými intervencemi vyvolat, a která dosahuje aktuálně 2,6 procenta je důvodem, proč se nevyplácí spořit. Úrokové sazby na spořících, termínovaných nebo přímo běžných účtech jsou výrazně nižší než je míra inflace. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl bych poradit, jak nejlépe použít našetřené finance. Je lepší je uspořit, nebo utratit nebo investovat? Z pročtených článků se mi zdá, že se spořit moc nevyplatí. Zhodnocení úspor je totiž velmi malé. Na druhou stranu úspora znamená minimální riziko, než do něčeho investovat. U úspor sice moc nevydělám, ale také o své prostředky nepřijdu. Bojím se, že když budu investovat, jako amatérský investor, nainvestuji si do nějakého produktu, který pak klesne, a mé prostředky se znehodnotí. Možná by bylo nejlepší všechny peníze utratit a mít po starostech, ale to jenom vtipkuji. Prosím o nějakou obecnou radu jak je nejlepší za současné situace naložit s penězi, které mají lidé na ušetřené. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Máte pravdu, že spořit se skutečně za aktuální situace nevyplatí a naopak se vyplatí finanční prostředky investovat. Investice totiž znamenají výrazně vyšší výnos, než úroky z běžných, termínovaných, nebo spořicích účtů. V praxi totiž nízké úroky u účtů znamenají, že o své úspory lidé v průběhu doby přicházejí. Inflace tak ukousne z Vašich investic až 2,5 procenta ročně. V případě úspor ve výši 100 000 korun tak ročně inflace znehodnotí tyto úspory až o 2 500 korun ročně. Za čtyři roky by při stejné inflaci došlo ke znehodnocení úspor o více než deset procent, tedy o více než 10 000 korun. Nejhorším způsobem spoření je přitom ukládání finančních prostředků na běžných účtech. Tyto účty vykazují reálně nulové úročení. Nejčastěji se totiž setkáváme u běžných účtů s úroky ve výši kolem 0,1 procenta. Češi přitom mají na běžných účtech uloženo více než bilion korun. Právě ukládáním úspor na běžných účtech výrazným způsobem podporujeme naše banky, které ušetří miliardy korun na úrocích, které by jinak musely svým klientům vyplatit, pokud by umístili své úspory na lépe úročené spořicí účty.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru Bankovní poplatky: Spořit se nyní moc nevyplatí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15750657824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více