Poradna serveru Bankovní poplatky:
Zpřísnění hypoték se blíží


20. 03. 2017  00:48     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Jedno zpřísnění hypoték ještě nezačalo ani platit a už se blíží zpřísnění další. ČNB a vláda pokračuje v boji proti levným hypotékám. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru Bankovní poplatky: Zpřísnění hypoték se blíží




Zejména ČNB se obává vzniku cenové bubliny na trhu nemovitostí. Levné hypotéky pak tuto bublinu mohou nejen vytvořit, ale i dále zvětšovat. Právě levné hypotéky vidí ČNB jako největší aktuální riziko současného vývoje na finančním trhu. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, víme, že od dubna má přijít zpřísnění poskytování hypotečních úvěrů, kdy se má půjčovat jen na 90 procent ceny nemovitosti. Chceme se zeptat, jestli už se jedná o zpřísnění poslední, nebo se ještě něčeho takového dočkáme. Člověk totiž neví, kdy si má vzít úvěr a kdy jsou k tomu nejlepší podmínky, když už ceny bytů letí stále více nahoru. Jde nám o to, aby jsme se pořízení bytu ještě vůbec dočkali. A nedošlo k tomu, že sice půjdou úroky u hypoték nahoru a podmínky budou přísnější, a ceny bytů budou stejně dále růst. Co si o tom myslíte?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, mohu Vás v podstatě ujistit, že Vámi uvedené zpřísnění není jediné ani poslední. Už nyní je naplánováno zpřísnění ve věci objemu jednotlivých podílů hypotečních úvěrů. Úvěry mezi 80 až 90 procenty hodnoty nemovitosti mají napříště činit pouze 15 procent hypotečního portfolia banky. Pokud banka tento limit naplní, měla by nadále poskytovat už jen hypoték nižší než 80 procent hodnoty nemovitosti. Ve Vašem dotazu se také objevuje jedna velká chyba. Banky napůjčují pouze na 90 procent ceny nemovitosti, ale 90 procent hodnoty nemovitosti. Banku v této souvislosti vůbec sjednaná cena nezajímá. Pro ní je důležitá hodnota nemovitosti dle stanoveného znaleckého posudku odhadce banky. Dá se v budoucnu očekávat, že ČNB v budoucnu přistoupí k dalšímu zpřísňování limitů pro hypotéky, pokud bude mít pocit, že ceny a výhodnost úvěrů zvyšuje neodůvodněně ceny nemovitostí. Nyní má totiž k takovému zpřísnění ČNB přímo zákonnou pravomoc. Dosud mohla ČNB pouze parametry hypotečních úvěrů doporučovat, byť se tímto doporučením banky v podstatě vždy řídily.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru Bankovní poplatky: Zpřísnění hypoték se blíží

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více