Poradna serveru BP - Banka po vás nemůže chtít nic co nemáte ve smlouvě


27. 06. 2016  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY.COM: Nikdo, ani velká banka po svém klientovi nemůže chtít aby konal něco, co nemá uvedeno ve smlouvě ani co nebylo v době podpisu smlouvy uvedeno v obchodních podmínkách banky. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP - Banka po vás nemůže chtít nic co nemáte ve smlouvě




Klient naopak musí plnit povinnosti, které má upraveny smlouvou, nebo podmínkami, případně přímo zákonem. Pokud tedy banka požaduje po klientovi povinnost, kterou neměl nijak upravenou ve smlouvě a v době podpisu smlouvy ani nebyla součástí obchodních podmínek banky, nemusí jí klient plnit a to ani v případě, kdy by mu to tvrdil i manažer banky a v této souvislosti mu i vyhrožoval. Jedná se o právní jistotu, která vychází ze základních právních principů. Nikdo není povinen dělat to, co mu zákon, nebo jiný právní předpis neukládá.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl jsem pronajmout svůj byt, který mám na hypotéku, což jsem také udělal. Je přece normální, abych byt, který nemůžu užívat, pronajal a neplatil za prázdný byt veškeré poplatky, včetně hypotéky. Nevím jak, ale v bance se dozvěděli, že jsem byt pronajal a pozvali si mě, abych celou věc vysvětlil, že jsem povinen nahlásit pronájem bytu, který je v zástavě bance. Pokud to neudělám, tak se dopouštím porušení svých povinností a hrozí znehodnocení zástavy banky, kdy bych mohl být i pokutován a banka by mohla prý i od smlouvy odstoupit. To mi tvrdil dokonce manažer pobočky, který věc přišel řešit. Já si obecně myslím, že se jedná o šikanu, protože žádnou povinnost hlásit pronájem svého bytu jsem ve smlouvě nenašel a není ani ve všeobecných podmínkách banky, kterou mi ke smlouvě tehdy přidali. Možná došlo v průběhu doby k nějaké změně, kterou mi však nesdělili, ani mě o ní neinformovali. O nic nejde. To ohlášení mě nic nestojí, ale jde mi o princip, jestli se takhle může banka ke svému klientovi, který navíc řádně a poctivě plní všechny své povinnosti, chovat.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, banka, stejně jako stát a jiné instituce mohou po občanovi či klientovi požadovat plnění jen těch povinností, které jsou přímo upraveny a výslovně popsány buď v zákoně, dalším právním předpisu, nebo smlouvě. Pokud o této povinnosti ve smlouvě nic nemáte a to ani odvozeně, tak nejste samozřejmě povinen tuto výzvu z banky nijak plnit. Banka si nemůže dodatečně stanovat z titulu své převahy či moci nějaké další podmínky či povinnosti, byť by byly sebelogičtější. Vše musí mít banka podpořeno smluvními ujednáními, ke kterým se klient připojil a odsouhlasil je. V opačném případě by byl zcela prolomen princip právního státu a dodržování smluv. Bance klidně písemně sdělte, že žádnou takovou povinnost, kterou po Vás banka požaduje, nemáte a tedy ani nemáte povinnost jednat tak, jak banka verbálně požaduje. Případně je vyzvěte, aby Vám ukázali ujednání, které plnění takové povinnosti přikazuje. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO ODBORNÍKA NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP - Banka po vás nemůže chtít nic co nemáte ve smlouvě

Diskutovat (0)