Poradna serveru BP:
Bubliny na hypotečním trhu se zatím bát nemusíme


14. 03. 2016  00:43     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se obává vzniku hypoteční bubliny na trhu a  jaký by to mohlo mít dopad na hypoteční trh a ceny nemovitostí. Jak velké nyní takové riziko hrozí? ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Bubliny na hypotečním trhu se zatím bát nemusíme




V televizním zpravodajství a různých komentářích se objevily zprávy, které varují před novou hypoteční bublinou. Hypoteční bublina se projevuje prudkým nárůstem cen nemovitostí, podporovaných narůstajícím objemem výhodných hypoték, kdy následně z důvodu problémů se splácením hypoték a zpomalení poptávky po nemovitostech dochází k prudkému poklesu těchto cen.

Tím se znehodnotí zástavy banky a vůbec bezpečnost úvěrů. Nemovitosti se prodávají pod cenou a cena dále klesá. Hypoteční úvěry tak ztrácí své původní krytí a to dostává dlužníky do velkých problémů.

Dotaz čtenáře: 

Dobrý den, uvažujeme s manželem, že si vezmeme hypotéku a koupíme si pěkný dům u Brna. Podmínky spoluúčasti na úvěru splňujeme, příjmy máme dostatečné, ale obáváme se možných rizik takového kroku. Hypoteční úvěr je totiž rozhodnutí na desítky let dopředu. Bojíme se, aby nenastala nějaká cenová bublina s hypotékami a následná krize, která by mohla naši investici do nemovitosti znehodnotit a my bychom pak třeba ani neměli na splácení splátek, které by pak narostly do velkých výšin. Už jsme v televizi viděli několik varování před takovou bublinou a následnou krizí. Pokud by mělo něco takového nastat, tak si raději hypotéku brát nebudeme a pořízení nemovitosti bychom klidně o několik let odsunuli. Jaký je váš názor?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, už jsem také zaznamenal několik varování před vznikem hypoteční bubliny. Bral bych však tato varování jako varování preventivní, nikoliv jako varování před něčím co by mělo bezprostředně hrozit. Vždy je na místě být opatrný a předcházet různým hrozícím problémům. Hypoteční bublina je určitě jedno z rizik, které však nyní ani v nejbližších několika letech rozhodně nehrozí. Předně ekonomiky zemí v EU nejsou vůbec v takové kondici, aby tam mohla vznikat nějaká výrazná cenová bublina, to samé platí i o České republice. Objem hypoték se sice stále zvyšuje, podmínky hypoték jsou rekordně výhodné, ale nevidíme, že by ceny nemovitostí rostly do nějakých závratných výšin. Zvyšování cen navíc brání i velký rozsah nabídky nemovitostí. Cenové posuny navíc vidíme především ve velkých městech, rozhodně se výraznější nárůsty neprojevují v ostatních regionech, což opět potvrzuje skutečnost, že žádná cenová krize v oblasti nemovitostí rozhodně ve střednědobém horizontu nehrozí.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Bubliny na hypotečním trhu se zatím bát nemusíme

Diskutovat (0)