Poradna serveru BP:
Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující


12. 09. 2016  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Je rozhodnuto. Od konce roku bude daň z nabytí nemovitých věcí hradit kupující. Je to velká změna oproti dosavadní stavu. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující




Dlouhá léta jsme byli zvyklí na to, že daň z převodu nemovitostí, dnes daň z nabytí nemovitých věcí hradil prodávající. S novelou zákona o dani z nabytí nemovitých věcí se situace zcela mění. Tuto daň bude hradit kupující. Od účinnosti zákona se tak nebudou moci prodávající s kupujícím dohodnout na tom, kdo bude plátcem této daně.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci prodat svůj dům, máme už na něj domluveného kupce. Zajímalo by mě, jestli je dobré prodej ještě natáhnout, nebo už tlačit na prodej. Protože teď bych zaplatil daň z převodu ještě já jako prodávající. Ale pokud bych počkal, tak by už měl daň hradit kupující. I když mi to připadá nelogické, protože prodávající dostává peníze a z těch platí daň. Zatímco kupující pak zaplatí cenu za dům a ještě k tomu zaplatí peníze na daň. Peníze navíc nemá nikdo nazbyt. Ale když myslím na vlastní výhodu, připadá mi lepší chvíli počkat a ušetřit skoro sto tisíc korun na dani. 

Odpověď poradce:

Dobrý den, máte pravdu, že pokud posečkáte s prodejem a kupující bude ochoten také posečkat, tak se jedná o nejlepší variantu. Už od 1. listopadu tohoto roku bude platit daň z nabytí nemovitosti právě kupující. Je ale otázkou, zda pak po Vás nebude kupující vyžadovat nějakou slevu ve výši daně či její části. Proto bych doporučoval nyní alespoň uzavřít s kupujícím smlouvu o budoucí kupní smlouvě, která Vám zajistí, že kupující bude muset koupit dům za nyní sjednanou cenu a nebude mít prostor pro smlouvání. Daň z nabytí nemovitosti zůstane i po těchto změnách na stejné výši, tedy 4 procenta z kupní nebo odhadní ceny, podle toho, která je vyšší. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující

Diskutovat (0)