Poradna serveru BP:
Hypotéka se vypočítává z odhadní ceny, ne z kupní


18. 03. 2019  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ve svém dotazu mylně domnívá, že spoluúčast na hypotéce se vypočítává vzhledem k výši kupní ceny. Není to pravda. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Hypotéka se vypočítává z odhadní ceny, ne z kupní




Spoluúčast na pořízení nemovitosti, která činí například 20 procent z vlastních zdrojů žadatele o úvěr, kdy 80 procent je hrazeno z úvěru se nepočítá vzhledem ke kupní ceně nemovitosti, ale vzhledem k její hodnotě stanovené znalcem banky. Pokud tedy kupujete nemovitost za tři miliony a znalec stanoví cenu na dva a půl milionu, tak že vám banka neposkytne na pořízení nemovitosti potřebných 2 700 000 korun, ale pouze 2 250 000 korun. Rozdíl je tak velmi vysoký. Rozhodně tak při sjednávání hypotéky nepočítejte jako se základnou s kupní cenou nemovitosti, ale s částkou určenou v odhadu hodnoty nemovitosti. Ideální je pak mít určitou rezervu pro takové případy.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, žádám o hypotéku. S manželkou máme společně potřebných dvacet procent pro spoluúčast na pořízení hypotéky. Zbylou část budeme řešit hypotečním úvěrem. Již jsme v jednání s úvěrovým poradcem, který nám vše zařizuje. Nyní budeme platit zálohu a podepisovat rezervační smlouvu. Máme přesně našetřeno dvacet procent ceny, už více ne. Ale mělo by nám to takto stačit. Nyní jsem se dozvěděl z informací na internetu, které ale nevím, zda jsou vůbec pravdivé, že není podstatná kupní cena, ale cena znalce, který nemovitost oceňuje. Odhadní cena se tak může lišit a teoreticky by nám pak nemusela našetřená částka na pořízení vůbec stačit. O ničem takovém se nám ale poradce vůbec nezmínil. Můžete nám odpovědět kde, je tedy pravda a co máme dělat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je to přesně tak. Tím hlavním není cena, za kterou se nemovitost kupuje, ale cena, nebo spíše hodnota, kterou určí znalec banky. Z té se pak vypočítá spoluúčast 20 procent, kterou budete muset vynaložit vy, a zbytek poskytne banka formou úvěru. Pokud byste takto plánovali pouze s kupní cenou, a odhad hodnoty byl nižší, pak vám skutečně našetřená částka stačit nebude. Je dobré tak mít nějako rezervu vlastních prostředků na doplnění uvedené spoluúčasti, pokud bude cena vyšší než stanovená hodnota, nebo počkat s podpisem smluv až poté, kdy si necháte udělat odhad hodnoty této nemovitosti. Je mi přitom jasné, že je to velmi organizačně náročné a například realitní kancelář se snaží natlačit vás do podpisu rezervační smlouvy, nebo smlouvy o smlouvě budoucí tak, abyste nemohl už od celého obchodu odstoupit. V každém případě ale myslete především na sebe a na svou finanční stabilitu a věc si přesně rozplánujte. 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI Z NAŠÍ PORADNY NALZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Hypotéka se vypočítává z odhadní ceny, ne z kupní

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více