Poradna serveru BP:
Každý převod se zastavenou nemovitostí konzultujte s bankou


14. 01. 2019  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda je povinen při převodu svého bytu se zástavou banky informovat baku o tomto převodu. Nemusí, ale udělat by to měl. ČTETE DÁLE!

Poradna serveru BP: Každý převod se zastavenou nemovitostí konzultujte s bankou




Převodu nemovitosti se zástavním právem nic nebrání. Katastrální úřad nevyžaduje žádné potvrzení banky, nebo povolení, aby mohl dát souhlas s vkladem vlastnického práva převáděné nemovitosti na nabyvatele. Důvod proč vždy převod nemovitosti konzultovat s bankou je jiný. Banky totiž velmi často, požadují své schválení převodu z důvodu kvality svého zajištění a podmiňují převod svým souhlasem pod hrozbou smluvní pokuty, která může činit i několik desítek tisíc korun.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Zdravím. Mám byt, který chci převést svým dvěma dětem. Na bytě je však ještě zástava banky, která se tam dávala, když sem byt kupoval za pomoci hypotečního úvěru. Chci se zeptat, jestli můžu byt převést na děti, bez toho, abych musel prosit banku o souhlas, nebo to možné není. Nemám na své pobočce z důvodu minulých konfliktů s ředitelem pobočky moc dobré vztahy a tak mám obavu, aby převod na děti záměrně nebojkotovali. Navíc nejsem z těch lidí, kteří by se rádi někoho a něčeho doprošovali, zvlášť, kdy se jedná o převod jejich majetku.

ODPOVĚD ODBORNÍKA:

Dobrý den, pro převod své nemovitosti nepotřebujete výslovný souhlas banky. Není to ani podmínkou pro vklad vlastnického práva dětí do katastru nemovitostí. Na druhou stranu však informovat banku vřele doporučujeme. Vyhnete se tak riziku platby pokuty, která může být až několik desítek tisíc a banky na platbě pokuty často trvají. Tím, když budete informovat banku tak nic nezkazíte. Nějakého záměrného bojkotu bych se rozhodně nebál. Banky pokud k tomu nemají vážný a ospravedlnitelný důvod, tak převod nemovitostí nezakazují. Jedná se spíše o to, že si banky udělají změnu evidence a vlastníka zastavené nemovitosti a mají tak údaje o zástavách aktuální. Rozhodně bych se neobával nějakého zákazu převodu jen proto, že jste se v bance s někým nepohodl.

Případně ještě pro jistotu doporučuji prostudovat zástavní smlouvu, zda tam nějakou podmínku banky hlásit převod na jiné osoby máte či nikoliv a podle toho se rozhodněte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V PORADNĚ NAŠEHO SERVERU NAJDETE ZDE!

PORADNU PRO VÁS ZAJIŠŤUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ

 

 



Poradna serveru BP: Každý převod se zastavenou nemovitostí konzultujte s bankou

Diskutovat (0)