Poradna serveru BP:
Lidé se stále obávají refinancování půjček a hypoték


04. 07. 2016  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Statisíce lidí stále platí vyšší úroky a poplatky než by museli, kdyby se rozhodli pro refinancování své půjčky nebo hypotéky. Lidé se tohoto institutu stále obávají, nebo nemají chuť věc řešit. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Lidé se stále obávají refinancování půjček a hypoték




Statisíce lidí a klientů bank stále platí zbytečně vysoké náklady na svůj úvěr, zejména úroky a různé poplatky. K úspoře desítek tisíc korun ročně přitom stačí jen málo. Refinancovat svůj úvěr či hypoteční úvěr, nebo tímto refinancováním alespoň své současné bance, nebo stavební spořitelně pohrozit. Téměř na sto procent pak získáte slevu ze současných úrokových sazeb, nebo z poplatků. Banky se totiž refinancování ze strany jiných bank a úbytku klientů obávají. Proč by navíc samy neměly poskytnout snížení úroků a poplatků, když sami nabízejí tuto službu klientům z jiných bank? Banky přitom mají v současné době obrovský prostor pro snižování úroků u starých půjček a hypoték, protože jsou hypotéky na rekordně nízkých úrovních a banky tak snížením nákladů na úvěry, které svým současným klientům poskytnou, nijak neprodělají.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám dlouhodobý, poměrně drahý úvěr už z roku 2009. Od té doby platí stabilní úrokovou sazbu, která zůstává stále stejná. Z počátku splácení mi tento přístup dosti vyhovoval, protože banka mi sdělila výši splátky a výši úroků, které jsou v podstatě stejné, a tedy vím, s jakou částkou mohu počítat, a na co se každý měsíc připravit. Kamarádi mi ale teď radí, že platím zbytečně moc a že bych mohl ušetřit i několik tisíc ročně, kdybych tu půjčku refinancoval. Že prý stačí se na tom domluvit v jiné bance, která mi s jistotou poskytne výhodnější podmínky i nižší náklady na úroky. Ještě nevím. Přidělávat si další starosti, někde jednat, když tady u původní banky to normálně funguje. Moc se mi do toho nechce, tak se chci zeptat, jestli má opravdu cenu se tím zabývat, nebo se na to radši vykašlat a být rád, že jsem rád.

Odpověď poradce:

Rozhodně Vám nemůžeme doporučit, abyste byl rád za to, co nyní máte. Je přeci zbytečné platit současné bance, jak říkáte, několik tisíc korun navíc, když tuto částku můžete ušetřit. Nejde o to, že jste se službami banky jinak spokojený, jde o to, že banky ty samé produkty co Vám poskytla před sedmi lety, poskytuje nyní novým klientům výrazně levněji. Proč Vy byste tedy měl jako její stálý a věrný klient platit více a to jen proto, že jste si úvěr zřídil před delší dobou? Správně by to mělo být tak, že banka Vám měla nabídnout slevu z úroku jako věrnému klientovi sama. Ale bylo by naivní si myslet, že banky se budou připravovat o zisky a lukrativní příjmy sami od sebe. Proto tyto banky čekají a klientům, kteří jsou aktivní, tak poskytne výrazné snížení úroků a poplatků a klientům, kteří se neozvou  a jsou tzv. spokojení s tím, co mají, žádnou slevu neposkytnou. Berte to tak, že nemáte co ztratit. Můžete pouze vyhrát. Nemusí přitom dojít nutně ke změně banky. Sám sdělte bance, že máte v úmyslu úvěr refinancovat a uvidíte sám, jak vám banka okamžitě poskytne velmi zajímavé snížení úroků a tedy i splátek.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠEHO PORADCE V PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Lidé se stále obávají refinancování půjček a hypoték

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více