Poradna serveru BP:
Nesouhlasíte s poplatkem? Jak se bránit?


15. 06. 2015  00:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Stále více dotazů našich čtenářů se týká obrany před neoprávněně účtovanámi poplatky. Lidé často v této situaci neví jak se mají chovat a co mají udělat. 

Poradna serveru BP: Nesouhlasíte s poplatkem? Jak se bránit?




Velkou roli zde navíc hraje i nechuť řešit stokorunové částky z neoprávněně účtovaných poplatků. Lidé se takovými výdaji často smiřují a neřeší je. Dobře to však určitě není. Pokud se klienti nebrání, může banka v uvedeném postupu vůči klientům i nadále bez jakéhokoliv rizika pokračovat. Neoprávněné poplatky potrápí každý měsíc stovky klientů bank. Jak se tedy proti neoprávněně účtovaným poplatkům bránit?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, banka mi z účtu odepsala poplatek za vedení hypotečního účtu, ve smlouvě přitom mám uvedeno, že se tento účet vůbec nebude platit. Banka ho totiž u nových hypoték úplně zrušila. Přesto se mi odepsalo v tomto měsíci, který byl první po vyplacení úvěru několik stovek korun jako poplatek výslovně za vedení hypotečního účtu. Jde tedy jen o několik stovek korun, ale přesto se mi nechce nechat věc bez povšimnutí. Pokud to totiž nebudu řešit, bude mi to banka odepisovat každý měsíc a pak už půjde o několik tisíc korun ročně a to se mi nelíbí. Navíc jde o princip. Banka nemůže srážet částky za něco, na co nemá nárok. Nevím ale jak věc co nejlépe řešit. Mám se hned obrátit na soud? Nebo má ještě cenu s bankou nějak jednat? Jsem skeptický k tomu, že banka bude tuto svou chybu nějak řešit nebo že chybu vůbec přizná. Chtěl bych věc řešit co nejrychleji, ale aby mi to nezabralo moc času a také aby se nejednalo o nákladné řešení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, máte pravdu, že pokud nemáte poplatek za vedení hypotečního účtu sjednán, nemůže ho banka uplatňovat a strhávat. Navíc je posledním trendem to, že banky tyto poplatky u nových hypotečních úvěrů ruší a tyto nové úvěry, resp. vedení úvěrového účtu už poplatkem nezatěžují. Pokud tedy byl neoprávněně stržen poplatek, podejte na banku reklamaci a uplatněte argument, že poplatek byl stržen neoprávněně, protože tento poplatek nebyl sjednán a banka by se tak neoprávněně obohatila. 

Pokud banka nebude reagovat, nebo reklamaci přímo zamítne jako nedůvodnou, obraťte se ještě na příslušného bankovního ombudsmana, zda Váš problém nevyřeší on. Pokud ani zde nenajdete zastání, obraťte se na finančního arbitra. Finanční arbitr má pravomoc řešit pouze některé poplatky, a pokud by nebyl k řešení této věci oprávněn, sdělí Vám tuto skutečnost i s příslušným odůvodněním. V takovém případě pak už nemáte jinou možnost než podat žalobu na vrácení částky poplatku k místně i věcně příslušnému soudu.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Nesouhlasíte s poplatkem? Jak se bránit?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15636247072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více