Poradna serveru BP:
Pokud používáte paušál, neuplatníte bonus na děti


22. 08. 2016  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda bude mít možnost už za tento rok odečíst od daně bonus na děti, pokud uplatňuje náklady paušálem. Prý se mluví o tom, že to půjde. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Pokud používáte paušál, neuplatníte bonus na děti




Čtenář je znejistěn plány vládní koalice, která jedná o opětovném povolení uplatnění bonusů na děti a manželku i pro podnikatele, kteří uplatňují náklady paušálem. Tato výhoda totiž byla těmto podnikatelům zrušena předchozí vládou Petra Nečase. Od té doby však nemají malí podnikatelé a živnostníci, kteří využívají zákonem povolené možnosti uplatnit náklady paušálem, možnost využít podpory na své děti o které musí pečovat stejně jako všichni ostatní, kteří tyto výhody mají. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zaznamenal jsem informaci, že bych si jako podnikatel, který pracuje s paušálem, mohl už za letošní rok opět uplatnit daňové slevy na své dvě děti. Tuto možnost jsem doteď neměl a tak sem prodělával několik tisíc korun ročně, a to se mi vůbec nelíbilo. Co je teda pravdy na tom, že už příští roku budu moc slevu na děti už uplatnit? Přišlo by mi to logické, protože se mi to zdá jako dost velká diskriminace. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel Vás asi zmátly informace a návrhy vládních Lidovců a částečně i hnutí ANO, že by bylo možné opět zavést možnost podnikatelů využívajících výdajové paušály, aby mohli uplatňovat daňové bonusy na své děti. Nic jistého ale není a vzhledem k současnému napětí ve vládní koalici lze těžko odhadnout, zda se plány podaří realizovat. Je také zcela zřejmé, že znovuzavedení daňových bonusů na děti pro tyto podnikatele se nestihne už za tento rok zpětně a v ideálním případě by to platilo až od příštího roku, tedy až při daňových přiznáních roku 2018. Proti tomu se však staví dosti jasně ČSSD, která vidí tuto nápravu jako zbytečný náklad. Nezbývá tak než vyčkávat, jak celá věc nakonec dopadne a zda budou moci podnikatelé s paušály poprvé uplatnit bonusy na své děti, alespoň počátkem roku 2017, při daňových přiznání v březnu 2018.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Pokud používáte paušál, neuplatníte bonus na děti

Diskutovat (0)