Poradna serveru BP:
Posílení koruny v brzké době nehrozí


09. 05. 2016  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se ptá, zda nemůže dojít ještě před letními dovolenými k posílení kurzu koruny tak, aby se cizí měny mohly nakupit levněji. Může ještě do léta dojít ke zhodnocení kurzu koruny? ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Posílení koruny v brzké době nehrozí




Při úvahách o tom, zda a kdy může dojít k posílení kurzu koruny je třeba vycházet ze systému regulace kurzu koruny ze strany České národní banky a doby jeho trvání. Ani po uvolnění kurzu koruny však banka nedopustí skokové zhodnocení koruny. Je pak zřejmé, že kurz se bude uvolňovat jen velmi pomalu, tedy i zhodnocení bude postupné. Nějaké brzké zhodnocení koruny a zlevnění zahraničních měn a zájezdů tak nelze určitě tento rok čekat a zřejmě k tomu nedojde ani příští rok.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, chceme vyměnit na dovolenou větší částku peněz a to i pro naše dospělé děti. Dnes je kurz 27,10 koruny a pokud by koruna třeba posílila o korunu, ušetřili bychom několik tisíc korun na takové výměně. Nechci ale udělat chybu. Má cenu s výměnou korun ještě počat třeba do léta, těsně před dovolenými, zda třeba nedojde k nějakému třeba i menšímu posílení koruny do té doby? Nechtěla bych měnit dnes, abychom pak zjistili, že je kurz výhodnější a už bychom pak nemohli s věcí nic udělat. Myslím, že má končit i v roce 2016 omezení ČNB a tak by mohla koruna rychle posílit. Děkuji za odpověď na mé otázky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvolňování kurzu koruny bude dlouhodobá záležitost, což deklaruje i Česká národní banka. Nelze tedy čekat, že s ukončením internvencí České národní banky dojde také k okamžitému posílení naší koruny. Vše bude fungovat tak, že banka sice oznámí konec devizových intervencí, avšak bude i nadále bude kurz koruny a rychlé posilování brzdit. Tedy může dojít k posilování například o korunu za jeden rok. Nelze tak očekávat, že by k výraznějšímu posílení mělo dojít třeba i příští rok, či během něj. Intervence totiž mají skončit na konci tohoto roku. Po celý následující rok pak bude docházet jen k mírnému uvolňování, tedy posilování kurzu koruny. To je v souladu i s deklaracemi ČNB, že rychlý růst kurzu koruny nedopustí ani po ukončení intervencí. Jak tyto prázdniny, tak prázdniny v příštím roce budou s největší pravděpodobností ještě ve znamení slabého kurzu naší koruny. K nějakému výraznějšímu uvolnění pak dojde až někdy v roce 2018.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Posílení koruny v brzké době nehrozí

Diskutovat (0)