Poradna serveru BP:
Při odstoupení od smlouvy provizi hradit nemusíte


24. 08. 2015  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se v naší poradně dotazuje, ze při řádném a včasném odstoupení od úvěrové smlouvy musí platit společnosti provizi, kterou vydala zprostředkovateli za sjednání úvěru. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Při odstoupení od smlouvy provizi hradit nemusíte




Úvěrová společnost totiž vůči klientovi uplatnila nárok nejen na úroky na něž má ze zákona právo a to za dobu od uzavření smlouvy do splacení jistiny, ale také náklady na provizi pro zprostředkovatele, který úvěr zprostředkoval. Úvěrová společnost argumentuje tím, že se klient zavázal tuto provizi zaplatit a že dobře věděl, že obchod zprostředkovává zprostředkovatel, tedy třetí osoba, které musela z tohoto důvodu úvěrová společnost vyplatit provizi.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zapůjčil jsem si od jedné splátkové společnosti několik desítek tisíc korun. Následně jsem po pořádném prostudování smlouvy zjistil, že je půjčka pro mě hodně nevýhodná a že můžu využít jiné prostředky od svých známých, které budu mít zadarmo. Proto jsem se rozhodl od smlouvy odstoupit. Ve lhůtě 14 dní jsem tedy zaslal odstoupení od smlouvy úvěrové společnosti a následně jsem zaplatil i jistinu jejich úvěru. Následně mi společnost vyčíslila úroky a k tomu i více než deset tisíc korun za zprostředkování uzavření smlouvy o úvěru, které prý musela zaplatit zprostředkovateli u nějž jsem si úvěr sjednával. Prý to taky mohou doložit a prokázat. Mají na platbu provize a úroku nárok? Nebo toto platit nemusím, když jsem už v pořádku a včas splatil celou jistinu toho povedeného úvěru?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jde o úrok, tak ten samozřejmě uhradit musíte. Společnost má na úhradu úroku právo ze zákona. Jedná se o období od podpisu smlouvy o úvěru do doby než je splacena jistina. Tento požadavek je oprávněný a také logický. Do doby než jste od smlouvy odstoupil, tak řádně platila a prostředky vám také byly vyplaceny a mohl jste s nimi po tuto byť omezenou dobu nakládat. Nic vám samozřejmě nebrání, aby jste si výši vypočítané částky ještě dobře zkontroloval.

Pokud jde o údajnou provizi, tak tu už úvěrová společnost uplatňovat nemůže. Vím, že se to velmi často děje a úvěrové společnosti to takto občas zkouší. Je spousta lidí, kteří jsou věci neznalí a částku pro svůj klid zaplatí a více už to neřeší. Při odstoupení od smlouvy do 14 dnů má totiž úvěrová společnost nárok pouze na úhradu již výše uvedeného úroku a příépadně částek, které prokazatelně zaplatila jako poplatky státním institucím, např. notáři. To se rozhodně netýká nějaké provize pro jiné soukromé společnosti nebo fyzické osoby. Provizi tak určitě odmítněte zaplatit.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Poradna serveru BP: Při odstoupení od smlouvy provizi hradit nemusíte

Diskutovat (0)