Poradna serveru BP:
Proč je refinancování půjček tak výhodné


16. 05. 2016  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ve svém dotazu podivuje nad tím, proč je produkt refinancování úvěrů tak výhodný, často výhodnější než samotné nově zřizované úvěry. Důvody jsou jednoduché. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Proč je refinancování půjček tak výhodné




Refinancování půjček je produkt, který má za cíl pomocí výhodněji laděných podmínek, motivovat klienty ke změně banky. Jedná se tak o další zdroj nových klientů bank. Nyní zejména dochází k masovému přesunu klientů od velkých bank směrem k těm menším a nízkonákladovým. Právě tyto banky vrhly na trh velké množství produktů refinancování půjček a motivují tak klienty velkých bank k tomu, aby přešli právě k nim. 

Dotaz čtenáře:

Dostal jsem od jedné banky, prostřednictvím své poradkyně nabídku na refinancování mého starého úvěru u původní banky. Nový úvěr, který prý zaplatí kompletně mou starou půjčku má přitom být výhodnější a splátka má být až o třetinu nižší. Určitě je to výhodné, ale také podezřelé. Jak může být  nějaké refinancování starého úvěru výhodnější než původní úvěr? Neskrývá se v tom nějaký háček? Aby mi nenaslibovali nízké splátky, výhodné úroky a skutečnost pak byla úplně jiná a já už se nemohl po podpisu smlouvy nijak bránit? Můžete mi prosím poradit jak věc vůbec hodnotit a zda je skutečně reálné, aby nová banka dala o tolik výhodnější podmínky než tomu bylo u starého úvěru?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě to možné je. Výhodnost refinancování je motivována několika faktory, které si vyjmenujeme a popíšeme:

1) snaha nové banky přetáhnout klienty svým konkurentům, což může udělat pouze v případě výhodnějšího a srozumitelného produktu.

2) nižší úroky u refinancovaní než u původního úvěru, které jsou dány také mnohem výhodnější současnou situací na finančních trzích, kdy jsou obecně úroky u všech produktů výrazně nižší než tomu bylo před několika lety u starých půjček,

3) delší doba splácení. Nižší splátky jsou také dosahovány prodloužením doby splácení. Zatímco původní úvěr by jste měl doplacen třeba už za tři roky, nová půjčka, kterou refinancujete svůj starý úvěr se prodlouží na pět let splácení. Už jen tím dosáhnete výrazného snížení měsíční splátky. Nicméně úvěr budete splácet déle a také déle hradit, byť nižší úrokovou sazbu.

Komplex a mix těchto opatření dělá právě tu výhodnost refinancování starých půjček, tak jak Vám bylo zřejmě nabídnuto.

Refinancování se rozhodně bát nemusíte. Jen si přesně spočítejte výhodnost půjčky. To uděláte nejlépe porovnáním celkové částky, kterou na novém úvěru splatíte, tedy součet všech splátek, včetně úroků, a porovnejte se svým starým úvěrem.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Proč je refinancování půjček tak výhodné

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více