Poradna serveru BP:
Proč porovnávat úvěry podle RPSN?


23. 09. 2019  00:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, proč je dobré porovnávat půjčky podle RPSN a nikoliv podle výše úrokových sazeb, nebo podle výše splátek. ČTĚTE VÍCE!

Poradna serveru BP: Proč porovnávat úvěry podle RPSN?




Tento dotaz či problém se nám v naší poradně objevuje pravidelně. Tentokrát se čtenář ptá, proč má nabídku půjček a úvěrů porovnávat podle výše zkratky RPSN, která ani neví, co znamená, nebo dle srozumitelného parametru úroku, či výše splátky půjčky. Důvodem je jasná porovnatelnost výhodnosti úvěru jako takového, nikoliv pouze výše procenta úroku. 

Dotaz čtenáře:

Chci si vzít půjčku a prohledávám internet, která z půjček je skutečně nejlepší a nejvýhodnější, a není to vůbec jednoduché. I na Vašem webu jsem četl, že je nejlepší porovnávat výhodnost půjčky podle RPSN. Nevím, co taková zkratka znamená a tedy ani nevím, proč bych měl porovnávat výhodnost úvěru podle takové zkratky, která navíc uvádí procento z půjčky vyšší než je tomu u úroku. Takže mi to i přijde nevýhodnější, když u úroku mám procento splátky nižší. Proč také neposuzovat výhodnost úvěru podle výše splátky. To by mi přišlo úplně nejlepší a nevýhodnější. Často totiž nevím co si pod výší procenta představit, ale u splátky vím přesně, kolik budu platit a kolik mi to vezme z mého platu.

Odpověď odborníka:

Doporučení, abyste porovnával půjčky pouze a hlavně na základě výše RPSN vyhází z faktu, že porovnáváte skutečně porovnatelné parametry půjčky. Pokud si berete půjčku, tak chcete jasně vědět, jaké náklady jsou s ní spojené. Nechcete tak pouze porovnávat úrok, když třeba i vyšší částku mohou představovat nejrůznější poplatky. Řeknu Vám jasný příklad. Úrok u půjčky Vám udělá jakákoliv banka či splátková společnost třeba i na 1 procento. Zdálo by se tak, že takový úvěr je skoro zadarmo, tak proč si ho nepořídit. Ale, s úvěrem mi zaplatíte za uzavření smlouvy deset tisíc korun, dále mi budete platit za zaslání povinného výpisu z účtu pět set korun, pět set korun mi budete platit za vedení úvěrového účtu. A tak Vám ty nejrůznější poplatky udělají 10 procent z částky úvěru. Celkem tam zaplatíte 11 procent. To už byste si přitom takový úvěr rozhodně nezvolil. Pokud tedy porovnáváte výhodnost půjčky či úvěru, tak nikoliv podle výše úrokových sazeb, kdy může poskytovatel další velké náklady skrývat do nejrůznějších poplatků, ale podle RPSN. Právě tato zkratka „Rád Poznám Skutečné Náklady“ úvěru vyznačuje všechny související náklady, které s půjčkou máte. Je to tedy souhrn všech nákladů.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Proč porovnávat úvěry podle RPSN?

Diskutovat (0)