Poradna serveru BP:
Slevy na děti budou výrazně vyšší


25. 01. 2016  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda je lepší, když si uplatní slevy na dani na své tři děti, nebo je výhodnější čerpat příspěvek na bydlení. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Slevy na děti budou výrazně vyšší




V úvodu odpovědi je třeba konstatovat, že otázka nestojí a nemůže stát, zda je raději využít slevu na dani u otce, nebo raději čerpat příspěvek na bydlení, protože existuje buď nárok na jedno, nebo na druhé, dle postavení rodičů dětí. Na příspěvek na děti mají nárok zpravidla rodiče s nízkými příjmy. U slev na dani uplatňuje tuto výhodu kdokoliv, kdo má nějaký příjem a pečuje o své děti. V každém případě pak lze říci, že slevy na dani, nebo bonusy na děti jsou výrazně výhodnější než příspěvky na děti.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, pečujeme s manželkou o své tři děti. Moc peněz nemáme, i když se snažím podnikat. Manželka narazila na problém, jestli máme uplatnit nárok na příspěvky na naše děti, nebo jestli je lepší, když na děti uplatním slevu na dani za každé dítě. Můžete tedy prosím poradit, jaký způsob máme zvolit a co je pro nás výhodnější, aby bylo vše v pořádku, ale zároveň, abychom se zbytečně nepřipravili o peníze? Finančním věcem s manželkou vůbec nerozumíme, a tak budeme vděční za jakoukoliv radu, nebo pomoc. Moc děkujeme.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výhodnější jsou zcela bezesporu slevy na dani na děti, jinak řečeno také daňové bonusy na dítě. Smysl obou institutů je úplně jiný. Zatímco sleva na dani je opatření podporující vydělávající rodiče s dětmi, tak příspěvek na dítě je sociální dávkou pro méně majetné, nebo nízkopříjmové rodiče. Pro první dítě v rodině se v roce 2016 daňová sleva měnit nebude, a zůstane na 13 404 korunách ročně. U druhého dítěte stoupne o 100 korun měsíčně na 17 004 korun ročně, u třetího a dalšího dítěte pak stoupne o 300 korun měsíčně na 20 604 korun ročně. Z toho je zřejmé, že výše slevy na dani je výrazně vyšší a tento rok se dokonce poměrně výrazně zvyšuje. Celkově si tak můžete v letošním roce na tři děti uplatnit částku ve výši 51 012 korun, což představuje 4 251 korun měsíčně.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE!



Poradna serveru BP: Slevy na děti budou výrazně vyšší

Diskutovat (0)