Poradna serveru BP:
Podíl hypotéky se vypočítává z odhadní ceny. Ne z kupní


15. 08. 2016  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Podíl vlastních prostředků a podíl výše hypotéky na úhradu nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru se neurčuje z kupní ceny jak si mnoho klientů myslí. ČTĚTE DÁLE! 

Poradna serveru BP: Podíl hypotéky se vypočítává z odhadní ceny. Ne z kupní




Podíl vlastních zdrojů na koupi nemovitosti může být například pět procent, deset procent nebo také nula, pokud využíváme stoprocentní hypotéku. Tyto hypotéky však budou od října roku 2016 zrušeny a banky budou poskytovat hypotéky pouze do 95 procent ceny nemovitosti od října a 90 procent ceny nemovitosti od dubna roku 2017. Výše částky, kterou musí uhradit klient z vlastních zdrojů se však neurčuje z kupní ceny bytu, nebo domu, ale z odhadu ceny, který pro banku vypracuje příslušný odhadce.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, sjednal sem si s bankou hypotéku, kde mám deset procent ceny zaplatit ze svých vlastních prostředků. Banka pak dá na zbytek ceny úvěr. Měl jsem proto našetřenu přesně tuto určenou částku, kterou jsem si vypočítal. Když jsem šel uzavřít smlouvu, vybalila na mě banka, že mám málo, protože hodnota domu je nižší než kupní cena, tudíž těch 90 procent netvoří cenu nemovitosti, ale odhadní cenu, která je o pětinu nižší. O pětinu nižší jsou tak i moje naspořené prostředky. Má na toto banka právo? A jaký je tedy správný postup?

Odpověď poradce:

Dobrý den, ano, je to přesně tak. Banka má v tomto případě úplnou pravdu. Na druhou stranu tam však mohlo dojít k Vašemu nedostatečnému informování ze strany banky, což by se také mělo v rámci celé věci řešit. Je však pravdou, že výše úvěru či podíl úvěru na ceně se vztahuje k odhadní ceně nemovitosti, kterou určuje znalec. Tato cena je pro banku zásadní. Pokud by se banka měla orientovat podle skutečné ceny nemovitosti, dávala by úvěry na předražené nemovitosti, jejichž hodnota vůbec není reálná a tím by se banka vystavovala velkému a nepřiměřenému riziku. Ve Vašemu případě máte stále rezervu požádat banku o navýšení úvěru tak, aby Vám Vaše naspořené prostředky stačili ke spolufinancování kupní ceny. Místo 90 procent podílu na úvěru, tak požádejte banku o poskytnutí například 93 procent hodnoty nemovitosti. Prostředky, které máte naspořené Vám tak budou pro tento účel zcela bez problémů stačit.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY  A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Podíl hypotéky se vypočítává z odhadní ceny. Ne z kupní

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více