TÝDENNÍ SERIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Statisícové pokuty u úvěrů jsou stále realitou


14. 11. 2022  00:09     Miroslav Zeman     komentáře (1)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Klientovi banka hodlá naúčtovat pokutu 80.000 korun za předčasné splacení hypotéky. Má na to banka právo, přesto, že nový zákon o spotřebitelském úvěru platí již čtyři roky?

TÝDENNÍ SERIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Statisícové pokuty u úvěrů jsou stále realitou




Zákon o spotřebitelském úvěru významně omezuje smluvní pokuty a nároky bank z předčasně uhrazené hypotéky. Současně stanoví důvody, kdy banka nemůže žádné smluvní pokuty uplatňovat vůbec. Přesto se objevují případy, kdy banky stále uplatňují po klientech desetitisícové a někdy až statisícové smluvní pokuty za předčasná splacení úvěrů či hypoték. Jak je to možné? A mají na to banky právo?

Dotaz čtenáře:

S partnerkou se rozcházíme a chceme si i vypořádat spoluvlastnictví k domu kde bydlíme tím, že ho prodáme, doplatíme hypotéku a zbytek si rozdělíme rovným dílem. Takový je plán. Šel sem proto do banky abych tu věc projednal a domluvil si nejlepší postup. Nakonec jednání mě ale v bance upozornili, že pokud věc takhle uděláme, budeme muset zaplatit velmi vysokou pokutu ke které jsme se zavázali ve smlouvě, a která má činit kolem 80 tisíc korun. Přijde mi to velmi nesolidní a přemrštěné. Zůstatek úvěru jsou tři miliony a oni tak po nás chtějí tři procenta této částky jako nějakou smluvní pokutu, která je prý odůvodněná ušlými úroky za dobu do fixace. Vůbec netušíme jestli má na to banka práva. Údajně jsou takové pokuty zákonem omezeny, ale vůbec si nejsme jistí, jestli se to vztahuje i na náš konkrétní příklad. Prosím poraďte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, už několik let platí zákon o spotřebitelském úvěru, který omezuje pokuty a nároky bank ze smluvních pokut a to i maximální částkou, kterou nemohou banky překročit. Stejně tak se v zákoně vymezují důvody, kdy banka nemůže uplatňovat pokutu žádnou. Právní základ tedy máme. Problém je v tom, že žádný zákon nesmí působit zpětně, tedy zasahovat do práv a povinností, které zakládaly zákony, které platily v době uzavření smlouvy. Proto se speciálně v případě hypoték může zákon uplatnit až po uzavření dodatku smlouvy o nové fixaci, tedy po skončení poslední fixace. Jakmile fixace vyprší, uzavírá se v zásadě nový smluvní vztah a ten už podléhá novému zákonu. Pokud tedy ještě běží fixace uzavřená před účinností zákona, má banka právo ještě uplatnit původní pokuty. Ale. Banky by měly už z pohledu vstřícnosti ke klientům vnímat novou náladu ve společnosti a vnímat očekávání klientů a nevyužívat na plno skutečně dnes již neakceptovatelně vysokých smluvních pokut, i kdyby na to měly nárok. I tak se ukazuje, která banka je skutečně vstřícná ke svým klientům a která je chce prostě co nejvíce využít a vysát. Určitě budeme rádi, když nám sdělíte o jakou banku se jedná, abychom mohli s touto informací pracovat,  a případně ji i promítnout do našeho hodnocení bank, pokud se situace nenapraví.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

 



TÝDENNÍ SERIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Statisícové pokuty u úvěrů jsou stále realitou

newusafinancialfunding@gmail.com
Attention I am MR. DEA LAE, a business start-up and investment consultant, I work with NEW USA FU...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více