Poradna serveru BP:
Úrok nebo RPSN. Co je víc?


09. 09. 2019  00:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář si stejně jako jiní bankovní klienti potřebuje vyjasnit nadřazeno a podřazenost půjmů úrok a RPSN. Který z ukazatelů znamená více? ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Úrok nebo RPSN. Co je víc?




K problematice RPSN a úroků se v našich článcích a poradnách vracíme stále častěji. I po desítkách článků, anket, poradenských aktivit, je vidět, že mnoho lidí nemá v této problematice stále jasno. Jde přitom o základní principy celého systému finanční gramotnosti. Co je tedy důležitější? Úrok u úvěru, nebo RPSN úvěru? Samozřejmě jsou oba ukazatele velmi důležité. Tím důležitějším je ale nepochybně RPSN, k jehož pochopení si můžete pomoci i výkladem "Rád Poznám Skutečné Náklady úvěru".

Dotaz čtenáře:

Hezký den, v návrhu smlouvy od banky na zřízení úvěru jsem našel běžné věci, jako výši celého úvěru, výši splátek, podmínky splácení, do jakého dne se má platit splátka atd. Mimo to je tam také údaj o úroku 6 % a k tomu 8,5 % RPSN. Proč jsou ty dva údaje takto rozdílné? Který údaj je tedy důležitější a podle kterého údaje se budou splátky skutečně vypočítávat? Jsem z toho trošku zmatený, protože splátky mi vychází docela přesně se započítáním úroku, nikoliv se započítáním toho vyššího RPSN. Přitom všude čtu, že pro splátky je důležitější RPSN, co jsem četl mimochodem i na vašem serveru. Teď je mi to takové divné, nebo se i něco změnilo? Prosím o přesnou odpověď, potřebuji si rozhodnout, který úvěr nakonec příjmu.

Odpověď poradce:

Dobrý den, ve Vašem dotazu je několik nepřesností, resp. si některé věci vykládáte trošku jinak než byste měl. RPSN Vám samozřejmě neovlivňuje splátky jako takové, což ani nikdo netvrdí. RPSN ovlivňuje či značí celkové náklady na úvěr. A to nemůžete vztahovat pouze na splátky půjčky. Ve splátkách nemáte například zahrnuty náklady či poplatky za uzavření úvěrové smlouvy, poplatky za vedení úvěrového účtu apod. Tyto náklady tak ve splátkách či úrocích samozřejmě nemáte zahrnuty, ač je zaplatit musíte a tyto splátky souvisí s úvěrem. Právě tyto dodatečné náklady Vám značí rozdíl mezi úrokovou sazbou a sazbou RPSN. A pro Vás přeci při sjednávání úvěru není důležitá jen výše splátek zahrnující výši úroku, ale náklady, které musíte v souvislosti s úvěrem zaplatit jako celek. V tomto případě nejsou rozdíly mezi úrokem a RPSN tak vysoké, ale představte si, že Vám někdo nabídne úrok například pouze 4 procenta a RPSN budete mít 12 procent, což se také stává. Budete vybírat úvěr jen podle toho, že na úrocích zaplatíte jen zmíněná 4 procenta a za celý úvěr pak na různých poplatcích 12 procent z jistiny za celý rok? Odpověď je jednoznačná a doufám, že rozdíl u obou ukazatelů je tak i na těchto příkladech zjevný.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Úrok nebo RPSN. Co je víc?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více