Poradna serveru BP:
Úroky z hypoték už rostou. Problémem je něco jiného


27. 02. 2017  00:31     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Úroky z hypotečních úvěrů začaly po dlouhých měsících poklesu opět růst. Samotné úroky však zájem o hypotéky neohrožuje. Problémem je něco jiného. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Úroky z hypoték už rostou. Problémem je něco jiného




Úroky z hypoték začaly na začátku roku výrazněji růst. Ke zdražení hypoték přistoupila většina bank poskytujících hypoteční úvěry, nebo jejich refinancování. Klientům a zejména těm novým tak rostou náklady na hypoteční úvěry. Zatím se jedná o zvyšování nejčastěji kolem půl procentního bodu. Výhodou je, že toto zvýšení navazuje na rekordně nízké úrokové sazby dosažené v loňském roce a tak není zvýšení zátěže a nákladů na hypotéky tak výrazné.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci se zeptat, považujete zvýšení úroků u hypoték na začátku roku za trvalejší jev, nebo se jedná o jednorázový vliv spuštění zákona o spotřebitelském úvěru, kde se zvýšení úroků předpokládalo? Je dobré pořízení hypotéky nyní urychlit, nebo spíše se tyto podmínky udrží po dobu celého roku? Ptám se takto obecně, protože zatím pouze vzdáleně uvažujeme o pořízení bytu na investici, a chtěli bychom mít nějaký odbornější podklad či názor pro naše plány. 

Odpověď odborníka:

Dobrý den, úrokové sazby se zvýšily na začátku roku a šlo o poměrně razantní navýšení, které provedla většina bank. Jak správně říkáte, jednalo se o zvýšení úroků očekávatelné. Dovoluji si tvrdit, a je to pouze odhad, že úrokové sazby v tomto roce už klesat nebudou a budou mít spíše tendenci k mírnému postupnému nárůstu. Proč? Tím hlavním nebezpečím pro zájem o hypotéky není vyšší úrok, ale především regulace ze strany státu a České národní banky. Už nyní dochází k omezování a určování kritérií podmínek hypotečních úvěrů. Od října loňského roku se například omezilo poskytování hypoték zrušením možnosti bank poskytovat tzv. stoprocentní hypotéky. Banky tak nyní mohou poskytovat hypotéky maximálně do 95 procent hodnoty nemovitosti. Od dubna se tento podíl ještě sníží na 90 procent. V praxi to znamená, že každý kdo si bude chtít od dubna vzít hypoteční úvěr, bude muset mít povinně k dispozici našetřených 10 procent hodnoty nemovitosti. A to není vše. Od jara také banky budou moci těchto 90 procentních hypoték poskytovat pouze velmi omezené množství do 15 procent objemu úvěrů. A to už je mnohem větší problém. Banky tak za takové situace nebudou mít potřebu snižovat úroky, protože se těmito opatřeními uměle omezuje nabídka. V podstatě to znamená, že banky bez problémů prodají své hypotéky i za mnohem vyšší úroky, protože klientům nic jiného nezbude. Pokud budou mít našetřeno deset procent hodnoty pořizované nemovitosti a už se nebude moci vejít do limitu 15 procent objemu poskytnutých hypoték, půjdou k jiné bance a akceptují v podstatě i výrazně vyšší úroky, než je nyní obvyklé. 

Připomínám, že se jedná o zájem státu i ČNB na omezení objemu a počtu hypotečních úvěrů, protože ty nyní nezdravě tlačí na zvyšování cen a mohou vytvářet hypoteční bublinu, která je na druhé straně umocňována nedostatkem nových nemovitostí na trhu.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ NALEZENETE ZDE!



Poradna serveru BP: Úroky z hypoték už rostou. Problémem je něco jiného

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více