Poradna serveru BP:
Zákon o spotřebitelském úvěru upravuje i hypotéky


08. 04. 2019  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se ptá, zda se zákon o spotřebitelském úvěru týká pouze tzv. spotřebitelských úvěrů, nebo i hypoték jak se dočetl. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Zákon o spotřebitelském úvěru upravuje i hypotéky




Zákon o spotřebitelském úvěru přinesl na náš úvěrový trh malou revoluci. Snad nejvýraznějším způsobem v historii se měnila pravidla úvěrů, podmínky jejich poskytování i práva spotřebitelů, tedy zájemců o úvěr, nebo dlužníků. Nikdy v minulosti nebyla práva spotřebitelů tak silná a jasně a podrobně definovaná. Vztahuje se ale zákon o spotřebitelském úvěru i k hypotékám a dalším druhům půjček, nebo pouze a jenom ke spotřebitelským úvěrům, jak by mohlo vyplývat z názvu zákona?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chtěl jsem se vás zeptat a vůbec si nejsem jistý. Jak čtu ty různé zprávy o úvěrech a že máme jako lepší práva, protože s tím přišel zákon o spotřebitelském úvěru, tak na co se ten zákon přesně vztahuje. Manželka tvrdí, že je to zákon o spotřebitelském úvěru, tak upravuje jen spotřebitelské úvěry. Já zase tvrdím, že by se to mělo vztahovat na všechny úvěry, tak i na hypotéky. Můžete nás prosím nějak rozsoudit? Kdo z nás má pravdu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě vám můžeme jednoznačně sdělit a ujistit Vás, že se zákon o spotřebitelském úvěru vztahuje na všechny druhy úvěrů, kde na jedné straně stojí banka, nebo jiný poskytovatel úvěru a na druhé straně spotřebitel jako nepodnikatel. Stejně jako právo na ochranu spotřebitele působí v občanském zákoníku a dalších zákonech, tak i zákon o spotřebitelském úvěru upravuje práva a povinnosti poskytovatele úvěrů spotřebitelům a dále práva spotřebitelů ve vztahu k těmto poskytovatelům. To se samozřejmě netýká jen spotřebitelských úvěrů, ale také hypotečních a dalších úvěrů. Chápu ale, že název zákona může být pro mnoho lidí poměrně zavádějící. Nicméně ten název se nevztahuje k pojmu spotřebitelský úvěr tak, jak ho chápou a nabízejí banky, kdy se spotřebitelským úvěrem rozumí úvěr na spotřebu, resp. neúčelový úvěr na spotřební věci - elektroniku, nábytek, automobil apod. Spotřebitelským úvěrem je, v mezích zákona, rozuměno úvěr, kde na jedné straně vystupuje spotřebitel.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Zákon o spotřebitelském úvěru upravuje i hypotéky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více