Poradna serveru BP:
Záporné úroky z vkladů zatím nehrozí


16. 11. 2015  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SEVERU BANKOVNÍ POPLATKY: V zahraničí a u některých finančních produktů se již uplatňuje tzv. záporný úrok. V praxi to znamená, že kdy si půjčíte, ještě vám věřitel vyplatí mírný bonus, za to, že jste si půjčili. Úrok přitom hradí věřitel místo dlužníka. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Záporné úroky z vkladů zatím nehrozí




Komu by se nelíbilo si půjčit a ještě za to, že si půjčil, dostal zaplaceno. Na druhou stranu by platilo, že za spoření by vám banka neplatila, ale bance byste naopak platili vy. I když upřímně řečeno už to takto často funguje v podobě různých poplatků za vedení účtu, bankovní služby apod. Jak tedy záporné úroky z vkladů fungují a o co se konkrétně jedná?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, zaslechl jsem informace o tzv. záporném úroku. Na západě už to prý tak často funguje. Za to, že si půjčíte, vám věřitel ještě zaplatí ten záporný úrok a vy na úrocích nic neplatíte. U nás přitom pořád platíte za obyčejnou půjčku úrok, který není pořádně nižší než 14 %. Proč to cizině funguje a u nás ne? Proč musíme platit takto vysoké úroky, zatímco u nich dlužníkům za půjčení ještě platí? Nebude něco podobného fungovat i u nás? Nepřijde mi to spravedlivé, abychom se měli hůř než ostatní.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto jednoduše to zcela jistě nefunguje. Narážíte zde na informace o záporných úrocích. Ovšem ty se neuplatňují v běžných vztazích mezi bankami a drobnými klienty. A to ani v zahraničí. Není tedy pravdou, že by si lidé v zahraničí chodili pro půjčky, za které jim někdo platí. Ano záporné úroky fungují, ale na úplně jiných úrovních a v úplně jiných vztazích. Záporný úrok například dostávají některé země s vysokou úvěrovou spolehlivostí, kdy jsou věřitelé rádi, že mohli někam umístit přebytek svých volných prostředků, který je nyní ve světě nadbytek. Dnes v podstatě platí, že je problém smysluplně investovat vysoký objem peněz. Právě za možnost tyto prostředky někam umístit, hradí věřitel vysoce spolehlivému věřiteli záporný úrok. Tuším, že podobné výhody využívá i Česká republika jako velmi spolehlivý dlužník s nadprůměrným ratingem.

Určitě se tedy nedočkáte, že by v běžných retailových obchodech platili banky dlužníkům za to, že si u nich půjčí a tito by nejenže získali úvěr zdarma bez úroků a hradili jen splátky, ale ještě by jim za toto banka platila. Kdyby mělo dojít k takové skutečnosti, znamenalo by to i pád některých bank, protože těm by vypadl hlavní a základní zdroj příjmů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NAŠICH ČTENÁŘŮ NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Záporné úroky z vkladů zatím nehrozí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16510038096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více