Poradna serveru BP:
Zpřísnění hypoték se blíží. Bude platit už od října


05. 09. 2016  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Zprísnění hypoték se blíží. Banky přestanou už října poskytovat tzv. stoprocentní hypotéky. ČTĚTE DÁLE!

Poradna serveru BP: Zpřísnění hypoték se blíží. Bude platit už od října




Ani stoprocentní hypotéka nemusí být skutečně stoprocentní. Sto procent úvěru se totiž vztahuje k odhadní ceně pořizované nebo zastavované nemovitosti, nikoliv ke kupní ceně. Navíc od října tohoto roku se podíl úvěru snižuje na 95 procent a v dubnu následujícího roku už podíl klesne na 90 procent. To má pomoci bankám, aby se snížilo riziko nesplácení úvěrů v případě náhlého poklesu cen nemovitostí.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chci koupit byt, ale známí mi radí, abych s koupí ještě počkal, že se pořád snižují úrokové sazby u hypoték a tak může postupem času dosáhnout na lepší úrok. Chci navíc pořídit byt na stoprocentní hypotéku, která je jinak dražší a jakýkoliv pokles úroků mi velmi pomůže, abych neplatil úplně až na dřeň. Už tak jsem si spočítal splátky na několik tisíc korun a každá desetinka procenta dolů mi snižuje zatížení o stovky korun měsíčně. Je tedy lepší ještě počkat, nebo už si nemovitost zakoupit? Co si o tom myslíte a jaké je vaše doporučení?

Odpověď poradce:

Dobrý den, vzhledem k tomu, že už od října přestanou banky stoprocentní hypotéky poskytovat, by jste na nic čekat neměl. Od října totiž banky začnou poskytovat pouze 95 procent úvěru ve vztahu k odhadní ceně nemovitosti, nikoliv ve vztahu ke kupní ceně. Pokud tedy budete čekat na pokles úroků u hypoték, může se Vám stát, že už ani hypotéku po říjnu nedostanete. A to není všechno. Od dubna roku 2017 se podíl úvěru na odhadní ceně nemovitosti sníží ještě o pět procent, tedy na 90 procent, takže přístup k hypotéce se Vám ještě více zhorší. Nepředpokládáme přitom, že by úroky i nadále klesaly. Už nyní se nacházejí na dně a nedá se předpokládat, že by tyto úrokové sazby klesly ještě pod 1,5 procenta. Nyní se průměrné úrokové sazby pohybují na úrovni 1,88 procenta a aktuálně spíše stagnují. Pokud tedy uvažujete o stoprocentní hypotéce jděte si ji do banky vyřídit ještě tento měsíc. V opačném případě si budete muset dospořit na část kupní ceny z vlastních prostředků.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Poradna serveru BP: Zpřísnění hypoték se blíží. Bude platit už od října

Diskutovat (0)