Posilující dolar nutí především importéry zajišťovat se


27. 02. 2015  10:16          komentáře (0)

Výrazně oslabující koruna vůči dolaru zvýšila zájem firem o termínové obchody. AKCENTA CZ jen v lednu zaznamenala u svých klientů téměř dvojnásobný meziroční nárůst objemu termínových obchodů. 

Posilující dolar nutí především importéry zajišťovat se




Konec loňského a začátek letošního roku se nesl ve znamení výrazného oslabení české měny vůči americkému dolaru. Koruna ztratila jen během prvního měsíce v roce 2015 přes 7 %, za celý loňský rok si potom připsala ztrátu 15,4 %. Především importéři proto hledali cestu, jak se proti nepříznivému vývoji bránit a neriskovat tak své obchodní marže kvůli výraznému pohybu na devizovém trhu. V lednu proto velmi významně narostl počet i objem uzavřených tzv. termínových obchodů, což potvrzuje také Milan Cerman, předseda představenstva a ředitel pro oblast obchod společnosti AKCENTA CZ, která je předním devizovým obchodníkem pro firmy a podnikatele. 

„Jen v letošním lednu jsme v porovnání s tím loňským poskytli našim klientům o 110 % více termínových obchodů, poskytnutý objem zajištění byl o 87 % vyšší. Výrazná volatilita české koruny především vůči americkému dolaru nutila firmy, které obchodují na tomto měnovém páru, ke kurzovému zajištění. V naprosté většině se jednalo o forwardové obchody a jejich modifikace, které máme v naší nabídce. Své klienty si však našly i opce, které z nebankovní konkurence nabízíme jako jediní,“ řekl k lednovým číslům Milan Cerman a dodal: „Forwardové obchody představují efektivní nástroje, které jsou mezi našimi klienty – exportéry a importéry - stále více využívány. Už také neplatí zažitý názor, že jsou tyto nástroje určeny pouze pro velké firmy. My je nabízíme i malým a středním firmám, které díky tomu mohou podstatně lépe řídit svoje finance a velmi výrazně snížit kurzové riziko.“ 

Pro následující měsíce letošního roku převládají argumenty pro další oslabování koruny. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ shrnuje některé z nich: „Především jde o růst americké ekonomiky, který je výrazně robustnější než růst hospodářství v eurozóně. K zásadnímu rozdílu došlo rovněž v přístupu tamních centrálních bank k měnové politice, když Evropská centrální banka oznámila v lednu spuštění výkupu cenných papírů.  A v neposlední řadě se jedná o úrokové sazby. Zatímco v USA lze letos očekávat růst sazeb a tím i atraktivity americké měny, tak v eurozóně je otázka zvýšení sazeb zcela mimo hru, a to nejenom pro tento, ale i pro celý příští rok.“ Podle Nováka je nákup dolaru za více než 25 korun pro nadcházející týdny a měsíce velmi reálný.



Posilující dolar nutí především importéry zajišťovat se

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15535078000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více