Poslední šance na získání 100 procentní hypotéky


14. 07. 2016  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Klienti a zájemci o pořízení bydlení bez naspořených prostředků mají poslední šanci jak si ještě 100 procentní hypotéku zařídit. Od října roku 2016 a od dubna roku 2017 budou podmínky pro poskytování hypoték poměrně výrazně zpřísněny.

Poslední šance na získání 100 procentní hypotéky




Stoprocentní hypotéka už jen do října 2016

Pouze do října roku 2016 mají klienti banka zájemci o pořízení stoprocentní hypotéky čas na její zajištění. V říjnu totiž začínají platit regulatorní doporučení České národní banky, které snižuje podíl hypotečního úvěru na hodnotě pořizované nemovitosti na 95 procent a v dubnu roku 2017 bude tento limit snížen dokonce na 90 procent hodnoty nemovitosti.

Zájemci o hypoteční úvěr tak budou muset mít povinně našetřeno až 10 procent hodnoty nemovitosti stanovené odhadcem banky. Reálná částka, kterou budou muset mít zájemci o hypotéku k dispozici však bude často i výrazně vyšší, protože odhadní cena vůbec nemusí dosahovat sjednané kupní ceny dané nemovitosti. Právě opatrnost bank a jejich regulace či dohled v této věci, bude dalším opatřením ČNB, které výhledově chystá. Opatrnost banka a dodržování pravidel při určování hodnoty nemovitosti pro poskytnutí hypotéky je pro úspěch regulace a dosažení jejího cíle klíčové.

Ani stoprocentní hypotéka neznamená nulový příspěvek klienta

I při stoprocentní hypotéce musí už nyní klienti platit nějaké prostředky ze svých úspor. Jedná se zejména v případech, kdy kupní cena je vyšší než cena stanovená odhadcem banky. V takovém případě sice banka půjčí celou částku zjištěné hodnoty nemovitosti, částku rozdílu mezi kupní cenou a stanovenou hodnotou však musí klient doplatit ze svého.

Po zavedení limitů však bude požadavek na žadatele a výši jeho úspor ještě větší, což mnoho zájemců vyloučí z okruhu úspěšných žadatelů o hypoteční úvěr.

Lidé, kteří si chtějí ještě sjednat stoprocentní hypotéku by si tak měli rozhodně pospíšit. 



Poslední šance na získání 100 procentní hypotéky

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více