Postiženi koronavirem. Banky hází svým klientům záchranné lano


16. 03. 2020  07:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Postihlo vás onemocnění koronavirem? Nebo jste byli nějakým způsobem touto nemocí či souvisejícími okolnostmi postiženi? Banky vám pomohou. Až na tři měsíce mohou odložit splácení hypoték nebo jiných půjček. Pomáhá i stát.

Postiženi koronavirem. Banky hází svým klientům záchranné lano




Banky vám odloží splátky až na tři měsíce

Česká bankovní asociace, která sdružuje tuzemské banky rozhodla, o oprávnění a odhodlání bank poskytnout klientům postiženým koronavirem odklad splátek. Právě nakažení koronavirem, nebo nutnost pobývat v karantény, je vážným důvodem pro pokles příjmů těchto lidí. Lidé se pak dostávají do tíživé sociální situace a nemají často na splátky hypoték a dalších životních nákladů. Banky pak těmto lidem uleví tím, že jim bez jakýchkoliv sankcí či dodatečných nákladů odloží splácení hypoték a dalších úvěrů, a to až na tři měsíce.

Klienti postižení koronavirem jsou oprávněni požádat svou banku o odklad splátek, ale současně jsou také povinni bance postižení karanténou nebo nákazou prokázat. Na konkrétní bance však je, zda prokazované důvody pro odklad splátek uzná, či nikoliv.

Banky poskytnou podnikatelům bezúročné půjčky

Banky jsou také oprávněny poskytnout živnostníkům a podnikatelům postižených koronavirem bezúročné půjčky, které bude podporovat stát. Stát tak poskytne dotaci na úhradu úroků a z úvěru tak defacto učiní bezúročnou půjčku.

Živnostníkům tak částečně pomohou banky a stát kompenzovat výpadky příjmů, či ztrátu zisku. Podmínky využívání státní podpory však nejsou ještě zcela jasné. Není tak zatím znám rozsah ani konkrétní způsoby podpory a okruh podnikatelů, kteří budou mít na podporu nárok.

Právě státní opatření totiž dopadají nejvíce na podnikatele, kteří mohou na jednu stranu přicházet o zaměstnance, kteří skončí v karanténě nebo na nemocenské, a na druhé straně omezuje příjmy podnikatelů. Například restaurace jsou povinny uzavřít po 20 hodině, nesmí se provádět a konat služby s účastí nad třicet osob, povinně jsou zavřeny posilovny, sauny, kulturní a sportovní akce apod.

Odklad podání daňového přiznání k dani z příjmu

Za necelé dva týdny končí termín pro podání daňových přiznání fyzických osob a podnikatelů, ale i dalších osob s touto povinností. Termín pro podání daňového přiznání tak končí 1. dubna 2020. Vzhledem k obtížím a problémům, kterým činí v souvislosti s koronavirovou pandemií podnikatelé, rozhodla ministryně financí o prodloužení termínu pro podání přiznání až o tři měsíce. Podnikatelé tak budou moci podat daňové přiznání v době až do června tohoto roku. Za to, že využijí dodatečného termínu k podání přiznání tak nebudou lidé nijak sankcionováni.

Úlevy u EET

Podnikatelé, kteří budou nově povinni od dubna tohoto roku zavádět elektronickou evidenci tržeb, budou sice povinni splnit podmínky k měsíci dubnu, ale pokud to nestihnou, nebudou ze strany finančního úřadu po další tři měsíce nijak sankcionováni. Pokud tedy v uvedené lhůtě kontrola finančního úřadu prokáže, že podnikatel nesplnil podmínky pro zavedení EET, ukončí řízení napomenutím či doporučením nebo jiným způsobem, ale nebude podnikatele nijak sankcionovat.

 



Postiženi koronavirem. Banky hází svým klientům záchranné lano

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16505001808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více